Gribi būt laimīgs? Dziedi! • IR.lv

Gribi būt laimīgs? Dziedi!

Ilustrācija — Freepik

10 Oksfordas Universitātes pētījumos pierādīti kordziedāšanas ieguvumi ķermenim un garam

  1. Sociālais tīkls. Nē, ne jau tviterī izveidojas stiprākās draudzības, bet korī. Kopēja dziedāšana palīdz ne tikai veidot ciešas saiknes ar līdzcilvēkiem, bet arī vieglāk sadraudzēties.
  2. Smadzeņu treniņš. Mūzikas uztvere ir komplekss uzdevums smadzenēm, kurā tiek iesaistīti vairāki smadzeņu reģioni. 
  3. Atceries mani! Jaunu skaņdarbu apgūšana un vārdu mācīšanās trenē atmiņu un kognitīvās spējas. Pierādīts, ka ilgstoša dziedāšana koros samazina demences risku.
  4. Ķermeņa treniņš. Dziedāšana trenē diafragmālo elpošanu, kas savukārt cieši saistīta ar stājas uzlabošanos un muskuļu sasprindzinājuma mazināšanos.
  5. Vienā ritmā. Kopējas dziedāšanas laikā cilvēkam normalizējas sirdsdarbība, turklāt nereti tā arī sinhronizējas ar kora kolēģiem.
  6. Pretsāpju līdzeklis. Gan mūzikas klausīšanās, gan jo īpaši tās izpildīšana ir pierādīts sāpju sajūtas mazinātājs, jo dziedot izdalās endorfīni, kas darbojas kā neiromediatori.
  7. Stresa samazinātājs. Savukārt «stresa hormons» kortizols, tieši pretēji, no mūzikas bēg kā no uguns, tāpēc regulāra dziedāšana tiek saistīta arī ar veselīgas imūnsistēmas uzturēšanu.
  8. Laimes pote. Ķermenī dziedot izdalās ne tikai endorfīni, bet arī citi «laimes hormoni» — dopamīns un serotonīns. Taču tas nav vienīgais iemesls koru dalībniekiem labi justies, arī ciešas sociālās saites veido cilvēka kopējo laimes sajūtu.
  9. Rituāls. Kopš aizlaikiem mūzika un dziesmas bijušas daļa no dažādiem rituāliem, un ne bez pamata! Mūsdienās tās dziedinošo ietekmi izmanto mūzikas terapijā, ārstējot dažādas psihiskās saslimšanas, piemēram, trauksmi un depresiju.
  10. Viens no mums. Visbeidzot dziedāšana ne tikai savas mājas drošajās sienās, bet arī kopā ar citiem veido piederības sajūtu kopienai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu