Ugunsgrēki • IR.lv

Ugunsgrēki

Nellija Ločmele

Gaiss ir kodīgi biezs, un pilsētu klāj spocīga, blāva gaisma, jo saule debesīs izskatās pēc dziestošas cigaretes oglītes. Šāda apokaliptiska aina mani sagaida Ņujorkā. Taču drīz vien izrādās, ka Kanādā degošo mežu smogs nav vienīgā nelaime, kas piemeklējusi Amerikas austrumkrastu. Zemāk Floridā aizsvilusies sevišķi bīstama politiskā viela, un šīs uguņošanas sekas var plesties arī pāri Eiropai un visai pasaulei.

Nupat eksprezidents un populārākais republikāņu kandidāts Donalds Tramps ticis pie kriminālapsūdzības — jau otrās dažu mēnešu laikā! Cietums vai prezidenta krēsls? Varbūt abi? Diemžēl nākamā prezidenta vēlēšanu kampaņa ir sasniegusi neticami grotesku stadiju, kurā jāuzdod šie jautājumi gluži kā no kinoscenārija vai kādas banānu republikas.

Lieta ir nopietna, Trampam būs jāatbild tiesā par to, ka viņš pēc prezidentūras beigām ne tikai pretlikumīgi paturēja simtiem slepenu dokumentu, bet vēlāk traucēja likumsargiem tos atgūt, liekot papīrus paslēpt vai iznīcināt. Beigu galā FIB nācās kratīt viņa Floridas villu, un slepeni militārie dokumenti tur atradās viegli pieejamās vietās, ieskaitot tualeti. 

Tomēr daudzu vēlētāju acīs apsūdzības nevis sašķoba Trampa reputāciju, bet gan saliedē elka atbalstam. Tikko īpaši izcēlās Arizonas štata caurkritusī gubernatora kandidāte, kas paziņoja — lai tiktu pie Trampa, prokuroriem būšot darīšana vispirms ar viņu un vēl 75 miljoniem līdzīgi domājošu amerikāņu, starp kuriem daudzi ir bruņoti. Redzēt šo agresīvo un pret faktiem aklo politisko degsmi lielā sabiedrības daļā ir baisi — šis smogs neizvējos kā ugunsgrēka dūmi.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu