Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Skats uz saspridzināto Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu 6. jūnija rītā. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 67. nedēļas galvenie notikumi

Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu, kas uz Dņepras tika uzcelts 1956. gadā. Dambis bija 30 metrus augsts un 3,2 km garš. Dambis ar ūdeni apgādāja arī Krimas pussalu un okupantu sagrābto Zaporižjas AES. Plūdu apdraudētajā teritorijā Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā ir apmēram 16 000 iedzīvotāju, kuri aicināti evakuēties. HES nodarītie postījumi ir tik lieli, ka to nebūs iespējams atjaunot, paziņoja valsts uzņēmums Ukrhidroenergo. Ukrainas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu par ekocīdu, bet ārlietu ministrs Dmitro Kuleba norādījis, ka HES uzspridzināšana, iespējams, ir lielākā tehnoloģiskā katastrofa Eiropā pēdējās desmitgadēs.

Ukrainas spēki dažos valsts austrumu sektoros pārgājuši uzbrukumā, pirmdien paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. Zaporižjas apgabalā ukraiņi pavirzījušies uz priekšu, bet Doneckas apgabala frontes līnijā pirmdienas naktī novērota kaujas darbības eskalācija. Krievija paziņoja, ka svētdien atvairījusi lielu Ukrainas uzbrukumu Doneckā, taču Maļara nosaukusi Bahmutu par kauju epicentru, kur krievi aizsargājoties. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasniedza 211 150 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Krievu brīvprātīgo korpuss, kas cīnās pret Putina režīmu Ukrainas pusē, pirmdien paziņoja, ka ir ieņēmis Novaja Tavolžankas ciemu Belgorodas apgabalā Krievijā.

Visu nedēļu Krievija turpināja raķešu un dronu uzbrukumus Ukrainai. Sestdien Krievija veica vismaz 62 gaisa un 15 raķešu triecienus pa Ukrainas teritoriju. Svētdien Dņipro pilsētas apšaudē gāja bojā divus gadus vecs bērns un vēl 22 cilvēki cietuši. Otrdienas naktī Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki iznīcināja visas 35 izšautās Krievijas raķetes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu