Tīmekļa tirgus • IR.lv

Tīmekļa tirgus

Zīmējums — Freepik
Marija Leskavniece

Pēc pandēmijas paātrinājuma virtuālā tirdzniecība nostabilizējusies, tomēr nākamajam izrāvienam parasti kaut kā pietrūkst

Vēlme sajust auduma pieskārienu ādai un nostaigāt dažus metrus ne tikai svešās, bet arī savās jaunajās kurpēs. Lai gan ilgus gadus daudzus no ie­pirkša­nās internetā atturēja šādas un līdzīgas kaprīzes, Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka pērn visbiežāk ļaudis tiešsaistē iegādājušies tieši apģērbus un dažādas elektropreces. Toties ēdienu piegāde dažās vecuma grupās pagājušajā gadā, salīdzinot ar iepriekšējo, samazinājusies pat par 15 procentiem. Kopumā gan paradums vajadzīgo (vai kāroto) meklēt un atrast tīmeklī kopš pandēmijas straujā uzrāviena ir saglabājies gana daudziem. 

Tomēr gandrīz ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju vecumā no 45 līdz 54 gadiem ne reizi nav iepirkušies internetā, liecina statistikas pārvaldes dati. Savukārt vecuma grupā no 65 līdz 74 gadiem — gandrīz puse. Tātad neapgūtais tirgus potenciāls joprojām ir ļoti liels. Turklāt globālais tīmeklis ļauj uzņēmējiem meklēt savu potenciālo klientu ne tikai pašu mājās, bet jebkur pasaulē. 

Lai veicinātu interneta tirdzniecības attīstību, šopavasar norisinājās trešais konkurss E-komercijas zvaigzne, kurā šogad īpaša uzmanība pievērsta eksporta tēmai. «E-komercija paver uzņēmējiem iespēju pieslēgt pasauli,» saka Arnis Jēkabsons, Element Digital vadītājs un gada balvas žūrijas priekšsēdētājs. 

Žūrija vērtēja Latvijas interneta tirdzniecības vietnes 10 kategorijās, nosakot labākās gan pēc tirdzniecības platformu lietojamības un klientu pieredzes, gan dizaina, funkcionalitātes un citiem kvalitātes rādītājiem. Lai veicinātu nozares attīstību, konkursa dalībniekiem un citiem interesentiem bija iespēja piedalīties arī praktiskās darbnīcās un semināros.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu