Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Māris Diņģelis

Tendences

Apauši kriptovalūtām
ES dalībvalstis apstiprinājušas pasaulē pirmos visaptverošos noteikumus kriptoaktīvu regulēšanai, cerot, ka līdzīgi rīkosies arī Lielbritānija un ASV. Norādot uz neseno kriptovalūtas biržas FTX sabrukumu, ES prezidējošās valsts Zviedrijas finanšu ministre Elizabete Svantesone skaidroja, ka nepieciešams «labāk aizsargāt eiropiešus, kuri ir ieguldījuši šajos aktīvos». Jaunie noteikumi, kas tiks ieviesti no 2024. gada, paredz, ka kriptouzņēmumiem būs jāsaņem licence. Bet no 2026. gada tiem būs jāiegūst sūtītāju un saņēmēju vārdi neatkarīgi no pārskaitāmās summas, lai novērstu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.


Auf Wiedersehen!

Vācijas parlaments tuvākajā laikā plāno izskatīt likumu, ar kuru jau no nākamā gada tiktu pilnībā aizliegta jaunu ar dabasgāzi un eļļu darbināmu apkures sistēmu ierīkošana. Ierosinājums paredz, ka jaunām sistēmām būtu jāizmanto 65% enerģijas no atjaunīgiem avotiem. Tas pats attiektos uz vecu apkures katlu nomaiņu. Pašlaik dabasgāzi apkurei izmanto aptuveni puse no 41 miljona mājsaimniecību Vācijā, bet ceturtā daļa paļaujas uz kurināmo eļļu. Idejas autors ir ekonomikas ministrs Roberts Hābeks, kas pārstāv Zaļo partiju. Savukārt biznesam draudzīgo brīvo demokrātu līderis un finanšu ministrs Kristians Lindners to nosaucis par «atombumbu» vācu uzņēmējiem. 


Nākamā revolūcija
ASV prezidenta Džo Baidena vadītā valdība nākusi klajā ar iniciatīvu līdz 2032. gadam panākt, lai vismaz divas trešdaļas valstī pārdoto jauno vieglo un kravas automobiļu tiktu darbinātas ar elektrību. Analītiķi to sauc par īstu ASV autoindustrijas revolūciju, kuru var salīdzināt ar 1892. gadu, kad Henrijs Fords pateica ardievas zirgiem, dodoties pirmajā izbraucienā ar iekšdedzes dzinēja automobili. Pērn no visiem ASV pārdotajiem vieglajiem auto tikai 6% bija elektromobiļi, bet kravas auto segmentā šis īpatsvars bija vēl niecīgāks — 2%. Šobrīd vislielākā atmosfēras piesārņotāja ir Ķīna, taču kopš industriālās revolūcijas sākuma visvairāk oglekļa dioksīda gaisā izmetušas ASV.

Pārsteigums


Dārgā mute
Kad Donalds Tramps zaudēja ASV prezidenta vēlēšanās 2020. gadā, viens no viņa kaislīgākajiem atbalstītājiem un dažādu sazvērestības teoriju piekritējs miljonārs Maiks Lindels apsolīja piecu miljonu dolāru balvu personai, kura spēs pierādīt, vai tiešām nav notikusi ķīniešu hakeru ielaušanās elektroniskās balsošanas sistēmā ar nolūku sagrozīt rezultātus. Šo pieņēmumu pilnībā apgāza 63 gadus vecs datorkriminālistikas eksperts Roberts Zeidmans (viņš pats balsoja par Trampu). Pēc Lindela atteikšanās pildīt solījumu, Zeidmans iesniedza prasību arbitrāžas tiesā un uzvarēja. Lindela turība tiek lēsta ap 20 miljoniem, kurus viņš nopelnījis, izveidojot polikarbonāta putu spilvenu kompāniju MyPillow.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu