Virs ūdens • IR.lv

Virs ūdens

Ūdens kompetences 15 pamatelementi. Ilustrācija — Peldet.lv
Marija Leskavniece

Māka peldēt nenozīmē spēju kaut kā noturēties virs ūdens. Tas ir prasmju un zināšanu kopums, kas ļauj izbaudīt ūdens veldzi un arī glābt dzīvību, ja nepieciešams

Savas spējas baseina celiņos jāpulē ziemā, bet atpūta jābauda vasarā — tā varētu modernizēt labi zināmo parunu par prātīgu pieeju dzīvei. Īstais laiks attīstīt peldētprasmi patiešām ir nesezonā, jo, lai kā gribētos, Latvijas atklātie un nereti necaurredzamie ūdeņi nav labākā vieta savas mākas kaldināšanai. Siltajos mēnešos drīzāk jāapzinās spēju robežas un jātrenē modrība.

«Mūsu mērķis nav cilvēkus atturēt no iešanas ūdenī. Tas sniedz veldzi, ir brīnišķīgs brīvā laika pavadīšanas veids,» saka biedrības Peldēt droši vadītāja Zane Gemze. 

Diemžēl jau ilgstoši Latvija ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā pēc ūdenī bojā gājušo skaita pret iedzīvotāju kopskaitu. Pērn Latvijas ūdeņos noslīkuši 94 cilvēki, bet šogad vēl pirms oficiālās peldsezonas sākuma jau 42. «Mums šogad peldsezona sākās agri — 15. janvārī ar pirmo noslīkušo bērnu,» saka biedrības vadītāja. Todien ledū ielūza un noslīka 10 gadus veca meitene. 

Bēdīgo statistiku varētu samazināt vismaz uz pusi, sabiedrībā vairojot izpratni par drošu uzvedību pie ūdens un arī attīstot peldētprasmi, pārliecināta ir Gemze. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu