Krāšņais praida pušķis ar bitēm • IR.lv

Krāšņais praida pušķis ar bitēm

16
Kaspars Zālītis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Organizācijas Mozaīka valdes loceklis Kaspars Zālītis praida nedēļā vēlas saliedēt sabiedrību. Aptaujas rāda, viss virzās uz labo pusi

Cilvēktiesību aktīvista un organizācijas Mozaīka valdes locekļa Kaspara Zālīša mājās ir daudz zaļu augu. Tie ir dzīvelīgs un optimistisks pretnostatījums tam, kas notiek viņa un daudzu citu viendzimuma pāru dzīvē, kuru Saeima joprojām kavējas «atveldzēt» ar Satversmes tiesas noteikto lēmumu, ka tām jādod tiesības oficiāli reģistrēt savas attiecības, tādējādi atzīstot, ka visas ģimenes Latvijā ir vienlīdzīgas. Tomēr Kaspars smaida, sarunas sākumā uzskaita LGBT ģimenes, kas jau izgājušas tiesisko ceļu — apgrūtinošu un tomēr tādu, kas ar tiesas lēmumu tās atzīst par ģimenēm. Šādu iesniegumu vēl būšot daudz. 

«Šogad Rīgā sagaidot praidu, situācija ir divējāda. Politiskā situācija diezgan bēdīga — Eiropas Savienībā esam viena no pēdējām valstīm LGBT kopienas tiesībās, 37. vietā no 47 valstīm. Nespēja pieņemt Dzīvesbiedru likumu ir demotivējoša. Runa ir ne tikai par šo likumu. Arī Stambulas konvenciju, virkni citu cilvēktiesību jautājumu. Taču plinti krūmos nemetīsim! Mēs ejam uz priekšu!» saka Zālītis. Viņš redz, ka valdības rīcības plānā ir iezīmēti risinājumi, mēģinājumi kaut ko darīt ir, «bet redzēsim, kā rezultēsies».

Un ir otra — labā — puse. Tuvojas praida nedēļa, tā notiks no 29. maija līdz 4. jūnijam — būs cilvēktiesību un demokrātijas jautājumiem veltīti forumi ar ekspertu piedalīšanos, konferences, diskusijas, darbnīcas, kinoseansi, koncerti un, protams, noslēgumā gājiens. Sākums 29. maijā klubā Skapis ar diskusiju LGBT ābece. «Daudzi cilvēki aizvien nesaprot burtu kombināciju. Izskaidrosim vienkārši un ar humoru,» saka Zālītis. Savukārt dažādības un iekļaušanas forumā, ko varēs skatīt tiešraidē, Latvijas uzņēmumi stāstīs par savu pieredzi dažādības jautājumos — gan LGBT, gan dzimumu līdztiesības, kā arī cilvēku ar īpašām vajadzībām kontekstā. Būs arī diskusija par mentālo veselību un darbu ar jauniešiem. Koncertu Mātei Latvijai visi bērni mīļi varēs vērot 3. jūnijā Vērmanes dārzā. Būs neierasti daudz hiphopa zvaigžņu! 

Tieši praida gājiens šajā dienā Kasparam šķiet jauks un sabiedrību saliedējošs pasākums ar moto: «Atplauksti!» «Tas saistīts ar mums mīļām lietām — ziediem. Esam dāvājuši katrai seksuālās minoritātes dzimumidentitātei savu ziedu. Tam ir vēsturiska vai vizuāla nozīme. Gejiem ir neļķe: rakstnieks Oskars Vailds nēsāja neļķi pie savas žaketes atloka. Pirmās Latvijas neatkarības laikā bija neformāla geju pulcēšanās vieta klubs Melnā neļķe. Lesbietēm ir vjolītes, jo sengrieķu dzejniece Sapfo savā dzejā divu sieviešu mīlestību aprakstīja caur vijolītēm. Neaizmirstulītes ir transcilvēkiem — viņu karoga krāsā. Arī saulespuķe — solidaritāte ar Ukrainu un veltījums tās gaidāmajai uzvarai. Mūsu pušķī ir vieta arī kaut kam, kas nav ziedi. Tie ir mūsu draugi — bites. Ziedi nevar bez bitēm,» raksturo Zālītis. Bite var būt ikviens, kas nepieder pie LGBT kopienas, bet atbalsta viņu centienus būt līdztiesīgiem. «Bitītei ir divas nozīmes: sinerģija ar mums, LGBT, un reizē tā var būt asa, kad nepieciešams pastāvēt pret diskrimināciju,» domā Zālītis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu