Jana un Edgars Brieži, miniatūru veidotāji • IR.lv

Jana un Edgars Brieži, miniatūru veidotāji

Pinokio istaba prasījusi samērā daudz laika. Edgars veidojis gan miniatūrus kokgriešanas instrumentus, gan pats koka puisēns ticis atbilstoši sastiprināts no smalkām detaļām. Foto — Jana Briede
Alise Zita Zeidaka

Turīgas ģimenes 17. gadsimtā amatniekiem pasūtīja leļļu mājas kā savu namu miniatūras versijas. Tās bija ekskluzīvas dāvanas meitām un sievām. Jana un Edgars Brieži pie miniatūru veidošanas nonāca līdzīgi. Viņu meitai Esterei bija apmēram trīs gadi, kad vecāki gribēja iegādāties leļļu māju, taču veikalu piedāvājums viņus neapmierināja. Pārāk «plastmasīgas», košas un neatgādina reālo dzīvi. Tāpēc Jana un Edgars nolēma uztaisīt paši. Radošs gars, rokdarbi un amatniecība abiem nav sveša — Jana ir datorgrafiķe un fotogrāfe, bet nodarbojusies arī ar floristiku un dekorēšanu, savukārt Edgars ir mēbeļu galdnieks, kurš šobrīd strādā par butaforu Latvijas Nacionālajā operā un baletā. 

Esterei nu ir 11 gadu, un viņa pati mēdz veidot savas mājas, bet vecāki aizrāvušies tā, ka miniatūras doll house stilā taisa joprojām. Viņu darbi aplūkojami izstādēs. Līdz maija nogalei Rīgas Kultūras un atpūtas centrā Imanta skatāma izstāde 1:12. Nosaukums atklāj populārāko miniatūru mērogu pasaulē, tajā veidoti arī visi Briežu darbi.

Visbiežāk izmantotais materiāls ir koks. Telpu karkasi un mēbeles ir Edgara ziņā. «Viņš šobrīd liek foršus miniatūros parketus,» atklāj Jana. Viņas sirdslieta ir dekorēšana — tapetes, kūciņas, filcēti dzīvnieki, glezniņas. No kāda materiāla konkrētā lieta ir dabā, no tāda arī cenšas uztaisīt. Piemēram, no māla top podiņš. «Augstākā klase ir tad, kad miniatūra darbojas, piemēram, skapja atvilktnes var virināt.» Pasaulē ir miniatūristi, kas mazos katliņos uz funkcionējošām plītiņām gatavo ēdienu, bet ledusskapjos deg gaisma.

Veselas leļļu mājas top reti. Parasti — room box jeb atsevišķu istabu miniatūras vai kādi elementi. Edgaram vislabāk patīk taisīt dažādas darbnīcas — izveidota, piemēram, galdnieka un mūzikas instrumentu meistara darbnīca, kalēja smēde.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu