Pretuzbrukums vēl neizbeigs karu • IR.lv

Pretuzbrukums vēl neizbeigs karu

1
Maikls Kofmans
Aivars Ozoliņš

Viens no Rietumos atzītiem militārajiem analītiķiem Maikls Kofmans: esmu piesardzīgi optimistisks par to, ko var sasniegt ukraiņu spēki, it īpaši ņemot vērā Krievijas spēku diezgan slikto stāvokli

Vašingtonā bāzētās bezpeļņas izpētes organizācijas Jūras spēku analīžu centrs Krievijas studiju programmas direktors Maikls Kofmans (Michael Kofman) uzskata — Ukrainai ir jāuzvar karā, nevis Krievijai tikai jāzaudē. Taču viņš atgādina, ka kari, kuri ilgst vairāk nekā gadu, parasti turpinās ilgi, un brīdina, ka pamiers nozīmētu Krievijas pārapbruņošanos konflikta turpināšanai.

Ar Kofmanu sarunājos Lennarta Meri konferences kuluāros Tallinā 13. maijā.

Pēdējo dienu norises frontē pie Bahmutas lika minēt, vai nav sācies gaidītais ukraiņu pretuzbrukums. Kā jūs vērtējat tur notiekošo?
Ļoti iespējams, ka redzam agrīno stadiju tam, kas kļūs par Ukrainas uzbrukumu. Taču tas var nebūt galvenais virziens. Galvenajā uzbrukumā piedalīsies jaunizveidotās, rietumvalstu mācītās un apgādātās ukraiņu vienības — brigādes un jaunie korpusi, kuri izveidoti konkrēti šim nolūkam.

Divpadsmit jaunās brigādes?
To precīzs skaits nav zināms, taču var diezgan droši teikt, ka deviņas brigādes ir rietumvalstu apgādātas un apmācītas, un Ukrainai, kā uzskata, vajadzētu izveidot vēl trīs. Uzbrukumu atbalstīs arī tā dēvētā uzbrukuma gvarde, kas sastāv galvenoties no Iekšlietu ministrijas vienībām. Taču kopējais šīm operācijām atvēlēto spēku apmērs nav zināms.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu