Dzird jaunas balsis • IR.lv

Dzird jaunas balsis

2
Una Bergmane. Foto — Reinis Hofmanis
Pauls Raudseps

Vēsturniece Una Bergmane izgaismo lielvaru attieksmi pret Baltijas neatkarības kustībām un skaidro, kāpēc šis jautājums piesaistījis prestižās Oksfordas Universitātes izdevniecības uzmanību

Una ir jaunās paaudzes vēsturniece, kura ar pētījumiem par Baltijas vietu starptautiskajās attiecībās Aukstā kara beigu posmā veiksmīgi veidojusi karjeru ārpus Latvijas. Pēc bakalaura studijām Latvijas Universitātē viņa ieguva doktora grādu vienā no Francijas vadošajām universitātēm, nodarbojās ar pētījumiem Jeila Universitātē un ASV Kongresa bibliotēkā un tagad ir zinātniskā līdzstrādniece Helsinku Universitātes Aleksanteri institūtā, vienā no Eiropas vadošajiem Krievijas un Austrumeiropas pētniecības centriem. 

Taču intervēju Unu tāpēc, ka Oksfordas Universitātes izdevniecība nupat laidusi klajā viņas pētījumu Politics of Uncertainty: The United States, the Baltic Question, and the Collapse of the Soviet Union (Nenoteiktības politika: ASV, Baltijas jautājums un Padomju Savienības sabrukums), kurā vēsturniece atklāj, ko lielvaras aizkulisēs sprieda par mūsu vēlmi atgūt neatkarību. 

Varētu domāt, ka Latvijā stāsts par neatkarības atgūšanu pamatā ir zināms. Cik lielā mērā to zina Rietumos? Ko vēlējies piebilst mūsu izpratnei par šo laiku?
Nedomāju, ka Latvijā šis stāsts ir labi zināms. Mums ir zināma stāsta daļa par to, kas notika Latvijā, lai gan arī tajā ir daudz interesanta, ko pētīt. Tomēr nedomāju, ka Latvijā ir labi zināms tas, kas notika starptautiski. 

Rietumu pasaulē Aukstā kara beigas un PSRS sabrukums, protams, ir pētīts, bet no lielvaru saskares perspektīvas. Stāsts par Aukstā kara beigām ir stāsts par Vācijas apvienošanos, un PSRS sabrukums ļoti bieži ir stāsts par to, kas notika Maskavā. Taču impēriju pamatā ir asimetriskas attiecības starp centru un perifēriju. Kad PSRS sabruka, šīs attiecības izmainījās, un tieši tāpēc Baltijas gadījums ir interesants. Savukārt Aukstā kara beigas, jaunā Eiropas kārtības ieviešana parasti tiek stāstīta caur Vācijas apvienošanos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu