Būt labākajiem un citādiem • IR.lv

Būt labākajiem un citādiem

Alars Kariss Igaunijas prezidenta pienākumus pilda kopš 2021. gada oktobra. Foto — Scanpix
Aivars Ozoliņš

Igaunijas prezidents Alars Kariss uzskata, ka viņa valsts panākumu pamatā ir atvērtība jaunām idejām

Igaunijas prezidents Alars Kariss savā pirmajā valsts vizītē šonedēļ bija ieradies Latvijā. Bijušo Nacionālā muzeja direktoru, pirms tam Igaunijas valsts kontrolieri, pirms tam Tartu Universitātes rektoru Igaunijas parlaments par prezidentu ievēlēja 2021. gada augustā, amata pienākumus viņš sāka pildīt oktobrī.

Vizītes trīs dienu programma bija tik plaša un blīva, cik daudzpusīgas un dziļas ir mūsu abu valstu saites. Prezidents Kariss ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) apsprieda reģiona drošību, jūlijā gaidāmo NATO galotņu sanāksmi Viļņā, mūsu valstu ekonomisko sadarbību un atbalstu Ukrainai, teica uzrunu Saeimai, piedalījās Igaunijas biznesa forumā (viņam līdzi bija ieradusies kupla igauņu uzņēmēju delegācija), apmeklēja Rīgas domi, ātrgaitas dzelzceļa Rail Baltica stacijas būvlaukumu Rīgā, Ādažu militāro bāzi, Inčukalna pazemes gāzes krātuvi, Rubenes evaņģēliski luterisko baznīcu. Un vēl arī aicināja apvienot Latvijas un Igaunijas dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas.

Aizlaikus plānotās intervijas laiku pēdējā brīdī nācās pāris reižu pārbīdīt, līdz prezidenta komandai izdevās izbrīvēt desmit minūtes sarunai ar mūsu žurnālu pirmdien Okupācijas muzejā.

Attiecības starp Igauniju un Latviju ir ļoti labas un draudzīgas. Kā šodien teicāt preses konferencē, ir vienprātība «gandrīz par visu». Vai varat nosaukt jautājumus un jomas, kurās mūsu attiecības varētu būt vēl labākas?
Jebkuras attiecības var būt vēl labākas. Mūsu attiecības ir ārkārtīgi labas, taču mums ir daži jauni projekti nākotnei, un ir jāskatās, kā tie attīstīsies. Piemēram, atkrastes vēja parks un citi, arī Rail Baltica projekts ir viens no tiem, kurā mums jāstrādā cītīgāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu