Rīgu — pelēkās nokrāsās • IR.lv

Rīgu — pelēkās nokrāsās

3
Melānija Vilka. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Agnese Meiere

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta galvenā māksliniece Melānija Vilka aizstāv ideju centra parkos rīkotajos tirdziņos izmantot tikai pelēkas nojumes, jo baltās «disharmonē ar parku vidi»

Vērmanes dārzā, Esplanādes parkā, retāk Mežaparkā mājražotāju un amatnieku tirdziņi ir ierasta parādība. Diezin vai to ievēroja pircēji, bet tirgotāji gan labi zināja, ka šajos tirdziņos savas preces drīkst tirgot tikai zem baltas nojumes. Taču no šā gada izsludināti jauni noteikumi «Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība». Lai gan noteikumi stājušies spēkā jau 1. janvārī, komersanti savu nepatiku pauda tikai aprīļa sākumā, paziņojot — pirmkārt, viņus par jaunajiem noteikumiem neviens neesot informējis; otrkārt, organizēt tirdziņus Rīgas centrā turpmāk būšot neiespējami, jo jaunās prasības nav iespējams izpildīt. 

Vislielāko pretestību izpelnījās lēmums, ka tirgotājiem jāizmanto tikai un vienīgi pelēkas nojumes. Turklāt krietni mazāka izmēra nekā līdz šim. Kā uzskata komersanti un tirgotāji, pelēkas nojumes kropļos preču krāsu, vasarā sakarsīs, un tajās nebūs iespējams stāvēt. 

Kā šāda situācija radusies un kāpēc telšu krāsa un izmērs netika apspriests ar komersantiem, vaicāju Melānijai Vilkai, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Pilsētvides dizaina un inženierbūvju pārvaldes Vides projektu nodaļas galvenajai māksliniecei.

Lai iezīmētu līdzšinējo situāciju, Vilka atkāpjas pāris gadu senā pagātnē. Proti, 2020. gadā valstī bija kovidkrīze, un «sapratām, ka amatnieki un mājražotāji nevar tirgoties iekštelpās». Departamenta darbinieki apspriedušies un izlēmuši, ka jānāk pretī komersantiem un jāļauj rīkot tirdziņus parkā. Vairumam komersantu bija baltas tirdzniecības teltis, tāpēc tika dota īslaicīga atļauja lietot tās. Komersantiem, kas tirdziņus organizē, izskaidrots —  ja viņi vēlēsies tirgoties arī pēc kovidkrīzes, būs jāstrādā pie jaunas vizuālās identitātes. «Komersanti apgalvoja, ka tirgotāji saprot situāciju. Viss esot izpildāms, lai tikai ļaujam darboties un strādāt,» stāsta māksliniece.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu