Visas ģimenes sasniegums • IR.lv

Visas ģimenes sasniegums

Anda Valtere. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Anda Valtere ir pirmā sieviete Latvijā, kas saņēmusi Sešu zvaigžņu medaļu — apliecinājumu, ka noskrieti seši ievērojamākie pasaules maratoni. Taču leģendārā distance viņai mācījusi ne tikai sasniegt šķietami neaizsniedzamus mērķus, bet arī novērtēt ceļu līdz tiem. Jo ceļš ir garš

Pirmdienas rītā Anda sagaida savā darbavietā, izdevniecībā Doctus, no kuras paveras skats pār galvaspilsētas jumtiem un pareizticīgo katedrāli. Uz neliela stikla galdiņa guļ sešžuburu medaļa. Ņujorkas, Bostonas, Londonas, Berlīnes, Čikāgas un Tokijas panorāmas, izlietas metālā, ir zīme par šajās pasaules metropolēs noskrietajiem 42,195 kilometriem. Tie ir vairāk nekā 62 tūkstoši soļu, ja gribas salīdzināt ar paša ikdienas gaitā nopēdoto. 

Kopā šie skrējieni veido sēriju World Marathon Majors, kas 2016. gadā iedibināja Sešu zvaigžņu medaļu. Šā gada 5. martā Tokijas maratona noslēgumā to saņēma rekordliels skrējēju skaits — vairāki tūkstoši. Daudziem sasniegt ilgi kāroto mērķi liedza pandēmija, jo kopš 2020. gada Tokijas maratonā nebija ļauts piedalīties ārzemju skrējējiem. Arī Anda gaidīja vairākus gadus.

Trausla un sievišķīga, kuplā kleitā un gariem, gaišiem matiem viņa stāsta par piedzīvoto. Taču tikai vēlāk, kad Anda rāda fotogrāfijas, kas uzņemtas skrējienu laikā, pamanu, ka tajās viņa šķiet jaunāka. «Uzvelku sporta tērpu un jūtu, ka tā esmu es. Tā ir mana personība, es sevi šādi jūtu,» sieviete pasmaida. Un palielās, ka sporta viedpulkstenis fitnesa vecumu esot novērtējis uz 20, kaut patiesībā ir vairāk nekā dubultā. «Es zinu, cik man pase rāda. Ļoti labi zinu. Taču fiziski esmu daudz izturīgāka, veselīgāka. Arī vizuāli sev patīku daudz labāk.» Liels nopelns tajā ir maratoniem un ik gadu noskrietiem vairākiem tūkstošiem treniņu kilometru. 

«Man par viņu ir liels lepnums,» saka Andas draugs Edvīns Elferts, kurš pastāstīja par viņas sasniegumu žurnālam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu