Kinobiznesa augšgalā • IR.lv

Kinobiznesa augšgalā

Alise Ģelze. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Filmu producente Alise Ģelze kompāniju White Picture izveidoja tāpēc, ka vēlējās strādāt Eiropas mērogā un iznest pasaulē Latvijas filmas

Viena no pazīstamākajām kinoproducentēm Latvijā Alise Ģelze šogad Berlīnes kinofestivālā vērtēja filmas — bija uzaicināta strādāt bērnu filmu konkursa Generation Kplus žūrijā un kopā ar citiem kolēģiem piedalījās Eiropas lielākajā ikgadējā filmu tirgū. Šogad Berlinālē īpaša uzmanība tika pievērsta Baltijas valstīm — tādās starmešu gaismās reģiona kinoindustrija vēl kopā nebija startējusi. Ģelzei gan kino sarkanā paklāja valdzinājums nozīmē maz — nekad nav gribējusi būt režisore vai aktrise. Producente gan, uz to viņa gājusi apzināti. 

Pie Eiropas lielajiem festivāliem un to atmosfēras viņa arī pieradusi, jau daudzus gadus uz Kannām, Berlīni un citiem kinofestivāliem ved mūsu filmas, kā arī veido kontaktus ar citu valstu kolēģiem — dārgajā mākslas nozarē Eiropā jau daudzus gadus populāri ir kopražojumi. 

Pirms 17 gadiem ienākusi kinoproducēšanā no reklāmas jomas, Ģelze ātri guva panākumus — viņai izrādījās laba acs uz neparastiem, emocionāli piesātinātiem kinoprojektiem, kas spēj raisīt rezonansi. Izveidoja kontaktu tīklu kinoindustrijā visā Eiropā. 

Liekot kopā intuīciju un augstu darba disciplīnu, panāca, ka par viņas producētajām filmām runā. Tieši pirms 10 gadiem Ģelzes un režisora Jāņa Norda spēlfilma Mammu, es tevi mīlu saņēma Berlīnes kinofestivāla starptautiskās žūrijas balvu, bet 2019. gadā Kannu kinofestivāls iekļāva programmā režisora Jura Kursieša filmu Oļegs — filmas producente bija Ģelze. Tagad veiksmīgais tandēms strādā pie jaunas filmas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu