Galva pūst • IR.lv

Galva pūst

2
Pauls Raudseps

Latvijas Universitātes devīze Scientiae et Patriae skan kā izsmiekls

Nesen Latviju sasniedza pārsteidzoša ziņa — mēs esot ar dzīvi apmierināti! Jaunākie Eirobarometra aptaujas dati liecina, ka veseli 82% pilsoņu ir kopumā apmierināti ar dzīvi, kas ir par veseliem 6% vairāk nekā pirms pusgada. Esam praktiski vienā līmenī ar ES vidējo rādītāju — 83%, un apmierinātībā apsteidzam gan Igauniju (81%), gan Lietuvu (77%). Ha! Lai viņiem tiek tā straujākā izaugme un augstākais labklājības līmenis. Bagāts ir tas, kuram pietiek, un mums, cik var spriest, visa kā ir gana.

Pirms te sāk aurot tie 2%, kuri nemaz nav apmierināti ar dzīvi, vai kāds no tiem 16%, kuri ir «ne visai apmierināti», varu neapmierinātos mierināt — neesam vēl gatavi Uzvaras parkā uzsliet #vissirlabi pieminekli. Latvijas sabiedrība turpina raudzīties uz apkārtējo pasauli ar tradicionāli skābo ģīmi. Vaicāti, kā viņi vērtē pašreizējo situāciju valstī kopumā, 55% jeb stabils vairākums to uzskata par kopumā sliktu.

Sanāk bīstams paradokss. Mūsu personīgo labsajūtu nespēj pabojāt pašu novērotās nebūšanas valstī. Ja paši jūtamies gana ērti, tad kāpēc iespringt un sevi apgrūtināt ar pasaules lāpīšanu? Tāpat viss būs vairāk vai mazāk ok — 49% domā, ka nākamie divpadsmit mēneši viņu dzīvē būs tādi paši, un 31%, ka tie būs labāki par iepriekšējiem. Lai tik tā valdība (tai uzticas tikai 32%) stūrē valsti uz grāvi (tikai 33% domā, ka lietas valstī virzās pareizā virzienā), es te pasažieru sēdeklī uzlikšu austiņas un klausīšos Don’t Worry, Be Happy.

Nesanāks. Šobrīd sabiedrība samierinās ar veselības rādītājiem, kas ir starp sliktākajiem Eiropas Savienībā, un izglītības sistēmu, kura grimst aizvien dziļāk viduvējības purvā. Nav jābūt apveltītam ar sevišķi attīstītu iztēli vai prognozēšanas spējām, lai saprastu, kā šīs valstiskās problēmas var pavisam tieši pabojāt mūsu personisko labsajūtu. Kļūdas pārslogotā medicīnas sistēmā var maksāt dzīvību, nekvalitatīva izglītība var ierobežot mūsu bērnu un mazbērnu nākotnes iespējas un padarīt kvalificētu kolēģu un darbinieku meklējumus par neiespējamo misiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu