Beigas ir jauns sākums • IR.lv

Beigas ir jauns sākums

1
Maija Vītola-Zitmane. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Maija Vītola-Zitmane ir viena no 50 izciliem rotu māksliniekiem pasaulē, kas šogad uzaicināti piedalīties prestižajā Ņujorkas rotaslietu mesē MAD About Jewelry. Meses pastāvēšanas laikā viņa ir otrā no Latvijas uzaicinātā māksliniece

Lai uzkāptu līdz Maijas dzīvoklim, kas reizē ir arī viņas un vīra, gleznotāja Otto Zitmaņa darbnīca, jābūt labā formā. Tas atrodas sena Elizabetes ielas nama pēdējā stāvā, un tā vien šķiet, ka līdz debesīm palicis tikai viens pakāpiens.

Maijas darbistaba nav liela — vienā malā pie galdiņa senatnīgs, mazliet padilis, taču ērts krēsls. Pretējā pusē stāv vienkāršs, stabils darba galds, pie kura piestiprināts gāzes deglis lodēšanai. Turpat statīvs, uz kura iespējams izzāģēt dažādas formas. 

Uz galda daži instrumenti ar koka rokturiem, kas atgādina skrūvgriežus. Dažs asmenis smalkāks, dažs rupjāks. Tos sauc par štiheļiem. Ar tiem var izgrebt iecerētās līnijas. Tikai dažreiz, ja jānoņem kāda lielāka detaļa, māksliniece izmanto slīpmašīnu. 

Bet pārsvarā tomēr strādā ar roku, rotas veidojot ar ļoti vienkāršiem instrumentiem. Pasaulē daudzi mākslinieki pārgājuši uz modernajām tehnoloģijām un izmanto 3D frēzes, bet «man patīk rokas pieskāriens». «Lai kādas būtu tehniskās iespējas mūsdienās, nekas nevar aizvietot, aizstāt roku darbu,» pārliecināti saka māksliniece. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu