Telpas tīrīšana • IR.lv

Telpas tīrīšana

2
Aivars Ozoliņš

Impērijas simboli jāaizvāc, taču skaidri apzinoties, ko darām

Ļeņina pieminekļa novākšana Rīgā 1991. gada 24. augustā paliek viens no iespaidīgākajiem vēstījumiem par LPSR galu un Latvijas Republikas atjaunošanu. Okupācijas pieminekļa nogāšana Uzvaras parkā 2022. gada 25. augustā bija, jācer, izšķirīgs trieciens padomju mitoloģijas paliekām Latvijā. Šis darbs ir jāturpina, un Krievijas impērijas mežonīgā agonija Ukrainā ir īstais laiks, kad izvērtēt, kādus simbolus vēlamies redzēt mūsu valsts publiskajā telpā.

Rīgas domes Pieminekļu padome pagājušonedēļ ieteica novākt vai pārvietot sešus pieminekļus, taču lēmums jāpieņem domes deputātiem. Domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis teic, ka pašvaldībai esot svarīgāki darbi. Okupāciju slavinošie objekti, kuru aizvākšanu prasīja «valsts», ir demontēti, bet citu pieminekļu demontāža nebūšot ne strauja, ne emociju iespaidota.

Okupācijas mantojums ir plašāks nekā pērn likumā ierakstītie tanki, lielgabali un betona «atbrīvotāji», kuri ir novākti līdz 15. novembrim. Toties var piekrist Staķim, ka publiskās telpas turpmāka tīrīšana no impērijas zīmēm jāveic ar vēsu galvu. Līdztekus jānotiek diskusijām par vērtībām, kuras vēlamies apliecināt ielās un laukumos, un par principiem, kā šķirojam, kuri simboli šīs vērtības pārstāv un kuri ne.

Staķa piesardzības iemesls varētu būt vētrainās diskusijas sabiedrībā, kurās no vienas galējās puses skan prasības tūlīt šķūrēt nost visu, kas prasītāju ieskatā nav ideoloģiski pareizs, un ierakstīt Kremļa aģentu sarakstā katru, kurš viņiem nepiekrīt, bet no otras bieži vien tikpat ideoloģizēti aicinājumi neiznīcināt savu vēsturi, citādi nonāksim līdz kapu apgānīšanai, cenzūrai un grāmatu dedzināšanai. (Sirsnīgi vientiesīgākais laikam ir LKS Mitrofanova brīdinājums, ka «atnāks kaut kāda jauna vara pēc 100 gadiem un nojauks Nacionālo bibliotēku». Nu, neatnāks vairs jūsu vara, biedri Mitrofanov!)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu