Tilts starp diriģentu un mūziķiem • IR.lv

Tilts starp diriģentu un mūziķiem

Vineta Sareika. Publicitātes foto
Agnese Meiere

Izcilā latviešu vijolniece Vineta Sareika kļuvusi par Berlīnes Filharmonijas orķestra pirmo koncertmeistari. Arī pirmo koncertmeistari sievieti. Viņa saka — pagājuši laiki, kad iekļūšanai izcilā orķestrī bija svarīgs dzimums, šobrīd svarīgāks ir talants un muzikālās spējas

Savulaik Vineta dēvēta par mazo parīzieti, jo viņas karjera sākās Francijas galvaspilsētā. 15 gadu vecumā viņu uzņēma Parīzes Konservatorijā. Liela muzikālā pieredze, māka svinēt dzīvi un apgūtas kulinārijas prasmes, bet ne pārāk labas emocionālās izjūtas — tā par laiku Parīzē saka vijolniece. 

Jūrmalā dzimusī mūziķe starptautiski pazīstama kļuva pirms gandrīz 15 gadiem, kļūstot par laureāti Karalienes Elizabetes starptautiskajā vijolnieku konkursā. Kopš tā laika viņu sadarbībai uzrunājuši izcili orķestri un diriģenti visā pasaulē. Jau vairāk nekā 10 gadus Vinetas mājas ir Berlīnē. Tur viņa jūtas pieņemta, jo Berlīne «ir viena no pilsētām, kur cilvēks var justies brīvi un būt tāds, kāds viņš ir, nespēlējot nekādas lomas un nemēģinot sevi ielikt kādos rāmjos».

Pērn maijā viņa pievienojās vienam no Eiropas labākajiem simfoniskajiem orķestriem — Berlīnes filharmoniķi, bet tagad šī orķestra 141 gadu ilgajā vēsturē kļuvusi par pirmo sievieti, kas ieņem koncertmeistares amatu.

Jau pagājušajā gadā, iekļūstot Berlīnes filharmoniķos, sacījāt — esat laimīga par šo iespēju, kas ir katra mūziķa sapnis. Grūti iztēloties jūsu emocijas, kļūstot par koncertmeistari.
Jā, sajūtas ir grūti vārdiem aprakstīt. Spēlēt šī orķestra sastāvā man bija sapnis jau kopš bērnības, tam bija spožākie ieraksti un lielisks repertuārs. Tāpēc jau pagājušogad, tiekot orķestra sastāvā, es biju ļoti laimīga, bet šis pavērsiens, protams, ir vēl pakāpi augstāks un iespaidīgāks. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu