Sapņi lielāki nekā paši • IR.lv

Sapņi lielāki nekā paši

Ideju filmai Putekļu sūcēju pārdevējs Līva Polkmane aizguvusi no laba drauga, kad viņš 20 gadu vecumā mētājies no viena darba uz otru. Foto — Lauris Aizupietis
Alise Zita Zeidaka

Sākoties nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps filmu skatēm, 24. un 25. februārī Splendid Palace būs iespēja redzēt jauno režisoru Līvas Polkmanes, Reiņa Ūbeļa un Rūtas Znotiņas darbus, kuri nominēti balvai dažādās kategorijās

Mēdz būt tukšums kaut kur vēdera dobumā. Dažkārt liekas, ka to var aizpildīt, labi paēdot vai paguļot, bet nekas īsti nepalīdz, saka Līva Polkmane (22). «Katram ir savs atrisinājums. Manu dobumu ir iespējams aizpildīt tieši ar kino. Ar iespēju patverties citā pasaulē.»

Līva uzauga Pļavniekos, vidusskolā Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā mācījās bioloģijas un ķīmijas novirzienā un kino iemīlējās nejauši. «Vienmēr esmu vēlējusies, lai mans bērnības stāsts, kas aizvedis līdz tam, ko daru, ir kinematogrāfisks, apburošs. Taču tas tāds nav,» viņa atzīst. Spilgti iespaidojis kāds 80.—90. gados veidoto dokumentālo īsfilmu seanss kinoteātrī Splendid Palace. «Nekad nebiju piedzīvojusi tik dažādas emocijas divu stundu laikā. Smejies, raudi, vienā mirklī ventilē gaisu, jo raudi tik traki, ka nevari paelpot. Tāda emociju gamma!» 

Apmēram 15 gadu vecumā Līva pievienojās kinoklubam Cinemotus un sāka veidot dokumentālo filmu par mākslinieku Māri Subaču. «Gribēju atrast atbildi, kā top viņa darbi — kā viņš izdomā pāris rindas, kas man pasaka vairāk nekā jebkura 300 lappušu bieza grāmata.» Meitene uzrakstīja Mārim Facebook, mākslinieks atsaucās, un sāka tapt filma Māris — Līvas pirmā pieredze kino radīšanā. «Tas parādīja, ka radīšana nav nekas sāpīgs, dramatisks un biedējošs.» 

Abi meitenes vecāki strādā grāmatu izdevniecībā. Līvas divus gadus vecākā māsa ir arhitekte. Taču māsas nekad nav jutušas, ka vecāki viņas apzināti bīdītu ar kultūras jomu saistītas karjeras virzienā. «Man šķiet, ka nevieni vecāki nemēģina piespiest bērnu kļūt par mākslinieku. Tā laikam ir pēdējā lieta, ko vecāki forsē,» Līva smejas. Taču pērnvasar meitene absolvēja Latvijas Kultūras akadēmijas audiovizuālās mākslas programmu, specializējoties filmu režijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu