Aktieris ar perfekcionista iezīmēm • IR.lv

Aktieris ar perfekcionista iezīmēm

1
Raimonds Tomsons. Foto no personīgā arhīva
Agnese Meiere

Vīnzinis Raimonds Tomsons (42) iekļuvis pasaules elitē, iegūstot uzvarētāja titulu pasaules vīnziņu čempionātā. Drīz pēc tam saņemts piedāvājums no kāda slavena Parīzes restorāna. Raimonds gan nolēmis palikt Latvijā, taču izdevību aizbraukt uz pasaules labākajām vīndarītavām garām nelaidīs

Pasaulē labākajam vīnzinim zvanu dažas dienas pēc čempionāta, kas notika februāra otrajā nedēļā Parīzē un kuru rīko Starptautiskā Vīnziņu asociācija jeb Association de la Sommellerie Internationale. Gribu sarunāt tikšanās laiku, bet… Izrādās, satikt pasaules slavu ieguvušu latvieti ir gandrīz tikpat sarežģīti, kā iekļūt Baltajā namā. 

Lai sakārtotu tikšanās grafiku, vīnzinis pat lūdzis restorāna Barents kolēģu palīdzību. Izlūdzos stundu nākamajā dienā. Taču Raimonds runā ar tādu aizrautību, ka jūtu — ar stundu būs par maz. Vienojamies vēl uz brīdi saskrieties nākamajā dienā, diemžēl nesanāk — vīnzini apstādina muguras sāpes. Iespējams, piedzīvotā stresa dēļ. Galu galā otrā saruna notiek tikai pēc četrām dienām, agrā rītā.

Raimonda emocijas tā pa īstam joprojām nav rimušās. Un tas ir saprotams. Pirmkārt, čempionātā, kurā parasti dominē gastronomijas lielvalstis ar izkoptu restorānu un vīna baudīšanas kultūru un vēsturi, mazo Baltijas valstu pārstāvis triumfē pirmoreiz. Otrkārt, konkurss, kurš norisinās kopš 1969. gada, ir smags pārbaudījums ne tikai vīnziņa spējām, bet arī nervu sistēmai. 

Šķiet — gan jau labam speciālistam dalība šādā konkursā ir tas pats, kas sareizināt divi reiz divi. Nebūt ne! Ja salīdzinājumam ņemam matemātiku, te jādemonstrē ne tikai reizrēķins, bet arī augstākās matemātikas elementi. Katram no konkursa 68 dalībniekiem no 65 valstīm četru dienu garumā jāparāda gan zināšanas vīna darīšanas, ģeogrāfijas, vēstures, kultūras un baudīšanas jomā, gan praktiskās iemaņas, pasniedzot vīnu, piedaloties aklajās degustācijās un dzērienu un ēdienu «saprecināšanā». Un tas viss notiek uz skatuves 4000 skatītāju un žūrijas priekšā! Dažkārt pilnīgā klusumā, kurā dzirdama katra nopūta un asāka ieelpa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu