Nobela prēmijas laureāte: krievi ir instrumentalizējuši ciešanas • IR.lv

Nobela prēmijas laureāte: krievi ir instrumentalizējuši ciešanas

3
Oleksandra Matvijčuka. Foto — Christian Gustavsson / Right Livelihood

Pērn Nobela Miera prēmiju saņēma cilvēktiesību aizstāvji no trim valstīm – Ukrainas, Baltkrievijas un Krievijas. Viena no prēmijas saņēmējiem ir Ukrainas Pilsonisko brīvību centra vadītāja, 38 gadus vecā Oleksandra Matvijčuka. Ekskluzīvā intervijā žurnālam Ir viņa stāsta, ka pašlaik viņas darbs ir dokumentēt kara noziegumus, ko krievi pastrādājuši pret Ukrainas civiliedzīvotājiem. Kopš kara sākuma Oleksandras Matvijčukas organizācija ir ievākusi liecības par vairāk nekā 31 tūkstoti epizožu.

Ukrainā viņa ir plaši pazīstama kā Euromaidan SOS dibinātāja. Šī iniciatīva aizstāvēja protestētāju tiesības 2013.—2014. gada Maidanā. Viņas organizācija ir izcīnījusi vairāku desmitu karagūstekņu atbrīvošanu no Krievijas gūsta, un viens no slavenākajiem tās panākumiem ir ukraiņu režisora Oļeha Sencova atbrīvošana pēc tam, kad viņš 5 gadus bija pavadījis Krievijas cietumā.

Par pašreizējo pierādījumu vākšanu kara noziegumiem viņa intervijā saka, ka krievi ir instrumentalizējuši ciešanas: “Viņi cenšas salauzt pretošanos un okupēt valsti, izmantojot neaprakstāmas civiliedzīvotāju ciešanas. Viņi ar nolūku dara cilvēkiem pāri, lai viņiem gluži vienkārši nebūtu spēka pretoties.”

Matvijčuka uzskata, ka “visas šausmas, ar kurām esam saskārušies karā, kuru Krievija sāka pret Ukrainu, ir sekas acīm redzamajai nesodāmībai, kuru krievi ir baudījuši gadu desmitiem ilgi”. Krievijas karavīri to ir darījuši, sākot no Čečenijas kara līdz pat Sīrijai, un nekad par to nav tikuši sodīti. Matvijčuka teic, ka “tas ir novedis pie tā, ka nu viņi ir iedomājušies, ka var darīt visu, kas vien ienāk prātā. Tas ir kļuvis par Krievijas kultūras daļu. Krievijas kultūra ir nevis Čaikovskis vai Puškins, bet gan izvarošana un spīdzināšana”.

Pašlaik šajā karā krievi cenšas pārliecināt visu pasauli, ka demokrātija, tiesiskums un cilvēktiesības ir viltus vērtības, tāpēc ka tās nevienu kara laikā neaizsargā un tikai spēkam ir nozīme, saka cilvēktiesību aizstāve. Viņa norāda, ka mums, ne tikai ukraiņiem, bet visai pasaulei, ir kaut kā jāatbild un jāpierāda, ka demokrātija strādā, ka tiesiskums ir svarīga vērtība, savukārt taisnīgums ir iespējams, pat ja tas tiek uz laiku atlikts.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (3)

QAnon 09.02.2023. 16.50

“Krievijas karavīri to ir darījuši, sākot no Čečenijas kara līdz pat Sīrijai, un nekad par to nav tikuši sodīti.”
—————–
Ir netaktiski nodalīt krievu necilvēku zvērības, sākot ar Čečenijas karu, no visa pārējā. Kur tad paliek ukraiņu etnocīds “Golodomor”, kur latviešu etnocīds, kad krievijā 1937.-38. tika nogalināti visi apzinātie latvieši, kur Baigais gads? Fizisko un morālo kropļu: Staļina un Rūzvelta, sarīkotais imperiālistiskais WWII, kur starp citu par Staļinu agresijā pret Eiropu bija iesaistīti arī daudzi miljoni hoholu, bija krievu noziegums, kāds nav bijis ne pirms, ne pēc tam, tos visus kopā sasummējot. WWII netaisnīgais iznākums noveda pie pasaules kārtības izjaukšanas un 1/3 cilvēces pie bada un vājprātīgu sadistu diktāta, kā sekas pasaule uz savas ādas izbauda joprojām. Netiek pieminētas korejiešu un vjetnamiešu ciešanas, kuru karos tieši vainojama Maskava, 2 miljonu Afganistānas civiliedzīvotāju upuri, neskaitāmi lokālie kari un terora akti.
Ja kādam grūtības ar aritmētiku un loģiku, varu paskaidrot, ka katra krieva senčos ir bijis viens vai vairāki NKVD “zagradotrjad” ložmetējnieku, nagu maucēju un Staļina nāves nometņu uzraugu, kuriem visiem, salīdzinot ar Staļina beztiesīgiem ierindas vergiem, bija nesalīdzināmas iespējas, 100/5, izdzīvot, netikt sakropļotiem un radīt sev līdzīgas radības, kas šodien slepkavo Sīrijā, Ukrainā un Āfrikā. Ģenētiku neviens nav atcēlis.
Vēl 150 gadus atpakaļ, kad krievu negatīvā selekcija vēl ne tuvu nebija sasniegusi savu apogeju, poļi jau ilustrēja krievu, kā bārdainu skrandaini ar poļu bērnu uz šautenes durkļa.
p.s. Hohols, tas ir ukraiņu asiņu nesējs, kurš zaudējis savas saknes un cilvēka seju, atteicies no savas vēstures un praktiski degradējies līdz krievam, tam nav cilvēka cieņas un kad tādu krievs nosauc par hoholu, tas tikai debili smaida, bet ukrainis par tādu pazemojošu apzīmējumu ir rīkli gatavs izraut.

0
0
Atbildēt

1

    kolpants > QAnon 16.02.2023. 15.47

    ты главное, не забудь упомянуть про неприятную статистику, сколько одной национальности было вначале непропорционально много среди первых горячих чекистов.
    Ну и заодно кто помог восстания тамбовских крестьян буквально в крови утопить. Да и про добровольных помощников на территории Беларуси тоже не забывай. Да и среди создателей системы лагерей интересные фамилии есть…
    Ух как бы не оказалось, что если посмотреть на процентное соотношение таких выродков к общему количеству нации, то циферки будут вовсе не в пользу русских..

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu