Jaunie ministri. Grūtākais amats valdībā • IR.lv

Jaunie ministri. Grūtākais amats valdībā

4
Māris Kučinskis. Foto — LETA
Aivars Ozoliņš

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis vēlas panākt, lai iedzīvotāji zina, ka viņus sargā, un var justies droši 

Jaunajam iekšlietu ministram ir liela pieredze valdībā. Šis viņam ir jau trešais amats, pirms tam Māris Kučinskis ir bijis premjerministrs (2016—2019) un pašvaldību ministrs (2004—2006). Iepriekšējā Saeimā viņš vadīja Nacionālās drošības komisiju. Nacionālajā politikā viņš ienāca Tautas partijā (1998—2011), bet kopš 2014. gada ir Liepājas partijā. Līdz pagājušajam gadam tā bija apvienībā ZZS, taču jūnijā kopā ar Zaļo partiju no tās izstājās un pievienojās Ulda Pīlēna veidotajam Apvienotajam sarakstam. Ar ministru sarunājāmies 3. februārī tiešsaistē.

Jums ir premjerministra darba pieredze. Kāpēc Apvienotais saraksts izlēma, ka būsiet piemērotākais tieši iekšlietu ministra amatam?
Tāpēc, ka tas ir grūtākais amats. (Smejas.) No tās paketes, domāju, tas neapšaubāmi šajā situācijā ir grūtākais amats. Tā kā arī mūsu programmā drošība ir viena no prioritātēm, tad es tiku pieteikts uz iekšējo drošību. Ja būtu ārējā drošība, tad, visticamāk, [Raimonds] Bergmanis kvalificētos labāk.

Kurus darbus jaunajā amatā uzskatāt par vissvarīgākajiem?
Sakārtot krīzes vadības un civilās aizsardzības sistēmu — tas ir numur viens. Protams, policijas reforma, policijas prestiža un statusa nostiprināšana, jaunas telpas. Arī robežas izbūve, protams, Iekšējās drošības akadēmija… Ļoti daudz, pat grūti pateikt, kas ir svarīgāk.

Bet kopumā svarīgākais šobrīd ir krīzes vadība un civilās aizsardzības sistēma, lai visiem tā būtu saprotama. Negribas piedzīvot, kā bija pēc Ukrainas kara sākuma, kad Putins draudēja ar atomkaru un visi sev uzdeva jautājumu — kas man tagad jādara?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu