Bez sirds • IR.lv

Bez sirds

Anta Aizupe un Ance Muižniece izrādē Ragana. Foto — Valdis Jansons
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Izrāde Ragana Ģertrūdes ielas teātrī noloba Aspazijas lugu līdz idejas asakai un tad apaudzē to ar šodienas miesu

Režisora Andreja Jarovoja darbi gandrīz vienmēr pārsteiguši mani nesagatavotu, tomēr lielākoties likuši priecīgā izbrīnā saprast, ka var taču arī tā. 

Šajā ziņā Aspazijas Ragana jeb «gandrīz mūzikls», kā apzīmēts iestudējuma žanrs, ir Jarovojam ļoti raksturīgs opuss. Viņš ņem sen uzrakstītu, jau aizmirstās aktualitātēs balstītu tekstu, sadala to noteiktos «pirmreizinātājos», tos savukārt savieno mērķtiecīgā kompozīcijā, vārdus — arī novecojušus un grūti uztveramus — sadala mazsvarīgos, kam viegli lec pāri, un nozīmīgos, kurus tad ievieto muzikālā struktūrā — tās autors ir Jānis Burmeisters. Repa striktais ritms atņem deminutīviem salkanumu, bet dzejnieces idejas izrādās visnotaļ mūsdienīgas. 

Aspazija piedāvā stāstu par pazemē dzimušu raganu Liesmu, kas ilgojas pēc augšējās pasaules un saules, taču, tur ieradusies uz palikšanu, tikpat starp cilvēkiem neiederas, saceļ jukas, izraisa nelaimes un nodevības. Liesmā iemīlas gan karavadonis Almars, gan karalis, kura māsu Līgitu varonis vairs negrib precēt, pati Liesma izvēlas kļūt par karalieni, bet neiztur neierobežotas varas un pašas spēka pārbaudījumus.

Spēles telpa varētu būt kāda neliela teātra (un ĢIT jau tāds arī ir) dienesta gals: lakoniski metāla galdi, kāds tikpat kails un funkcionāls krēsls, skaņu aparatūra, dažādkrāsu vadi, kā čūskas izlocījušies pa visu grīdu. Turpat aizmugurē manekeni ar Ievas Veitas-Breidakas izvēlēto kostīmu detaļām, kas izskatās sadabūtas sazin kur un kādām vajadzībām — kurš bijis kāda teātra rekvizītu vai tērpu noliktavā, tas sapratīs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu