Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā • IR.lv

Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā

Marija Leskavniece

Iesaka pārdošanas treneris un WIN Partners vadītājs Valters Gražulis: «Profesionālās grāmatas visbiežāk izvēlos par šaurām, mani specifiski interesējošām tēmām. Piemēram, labbūtību vai atgriezenisko saiti. Vai arī filozofiskākas — ja ir kāds jautājums, kas mani nodarbina, meklēju grāmatas, kas varētu sniegt uz to atbildi.»


Maikls E. Gerbers. Uzņēmējdarbības meistarība. Ko zina ikviens veiksmīgs uzņēmējs. 
2023. gadā šo grāmatu ir jāmāk izlasīt — tā sarakstīta pagājušā gadsimta 80. gados Amerikā, tāpēc ir jāpielāgo autora piemēri mūsdienām. Bet koncepts joprojām ir simtprocentīgi aktuāls, ar šo darbu viņš mainīja veidu, kā cilvēki domā par savu biznesu. Uzņēmēji mēdz ļoti aizrauties ar konkrētu produktu, bet nepievērš uzmanību biznesam kā sistēmai, kurā iespējams noturēt nemainīgi labu rezultātu. Gerbers pārtulkoja mazajiem uzņēmumiem lielo korporāciju darbības principu — būtiski ir uzbūvēt mehānismu, kurā produkts ir tikai viena no sastāvdaļām.


Lars Kolind, Jacob Bøtter. Unboss. 
Grāmatas ideja savā ziņā ir pretēja Gerbera paustajai idejai, kas parāda algoritmu, pēc kura uzbūvēt veiksmīgu sistēmu, savukārt šī grāmata uzdod jautājumus, kas apzināti jauc struktūras. Tā ir atbilde uz daudzajām pagājušā gadsimta sākumā un pēckara gados tapušajām menedžmenta sistēmām un pēc būtības pārbauda pieeju, struktūru un definētās funkcijas. Grāmata nesniedz precīzas atbildes, toties apskata konkrētus biznesa vides gadījumus jeb case study, un katra nodaļa beidzas ar vairākiem atvērtiem jautājumiem. Saglabājot apziņu, ka bizness joprojām ir efektīva un peļņu nesoša organizācija, grāmata tomēr ļauj paturēt atvērtu prātu. Un katru reizi pārjautāt, vai tiešām esošā sistēma man ir iespējami vislabākā.


Dave Ramsey. The Total Money Makeover. 
Mans hobijs ir personīgās finanses. Esmu izlasījis ļoti daudz darbu par šo tēmu, bet šī no citām atšķiras ar to, ka sniedz septiņus ļoti vienkāršus veselajā saprātā balstītus soļus. Autors atgādina šķietami ļoti vienkāršas patiesības — dzīvot bez parāda, investēt jomās, kuras saproti, veidot uzkrājumus. Turklāt veikt šos soļus pa vienam, līdzīgi kā bērns vispirms mācās rāpot un tikai pēc tam staigāt. Man tā ir kā ļoti svarīga pretpote mūsdienu trakajām finansēšanas idejām. Taču jāņem vērā, ka autors ir amerikānis, kādam grāmata var šķist pārāk vienkāršota, tomēr tajā patiesi ir ielikta dzelžaina loģika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu