Vai privātais bērnudārzs ir “pa kabatai” ikvienam? • IR.lv

Vai privātais bērnudārzs ir “pa kabatai” ikvienam?

1
Ilustratīvs attēls
Rita Vēra

Plašu rezonansi sabiedrībā raisījis TV personības Aivja Ceriņa ieraksts mikroblogošanas vietnē Twitter, kurā viņš norāda – ik mēnesi par bērnudārzu Rīgā savām divām atvasēm viņš maksā 600 eiro. Aivja Ceriņa nosauktās cenas ir klātesošas tirgū, taču viņš principā ir norādījis cenu griestus, kas noteikti neatspoguļo vidējās cenas privātajās pirmskolas izglītības iestādēs galvaspilsētā, nemaz nerunājot par optimālām izmaksām.

Pērnā gada oktobrī rindā uz vietu kādā no Rīgas pašvaldības bērnudārziem gaidīja vairāk nekā 800 bērni. Lai arī rinda gadu gaitā ir sarukusi, tomēr to nav izdevies pilnībā likvidēt un gaidītāja kārtas numurs var arī nepienākt, bērnam sasniedzot divu, trīs, četru gadu vecumu. Tāpēc vecāki jau laikus meklē alternatīvas, un tādas ir atrodamas privātajā sektorā: līdzās pašvaldības bērnudārziem ir daudzveidīgs privāto bērnudārzu piedāvājums. Kā tajā neapjukt un izdarīt pareizo izvēli?

Pirmkārt, viens no nozīmīgākajiem atlases kritērijiem – bērnudārza telpas un teritorija. Bērns pirmskolā pavadīs dienas lielāko daļu, tāpēc telpām jābūt drošām, mūsdienīgi iekārtotām un pietiekami plašām, lai tās būtu ērtas rotaļām, nodarbībām, atpūtai. Lai bērns tur justos labi. Āra aktivitātes veido daļu no dienas ritma bērnudārzā, tāpēc ideāli, ja dārziņam ir savs āra rotaļu un pastaigu laukums, nevis bērni jāved uz vietējo pilsētas parku. Tā, piemēram, mums ir gan mūsdienīgas, bērniem piemērotas telpas, gan arī āra teritorija, kur atrodas labiekārtoti rotaļu laukumi.

Otrs atlases kritērijs – cena. Privāto bērnudārziņu cenu diapazons ir gana plašs, taču maldīgi ir uzskatīt, ka privātie bērnudārzi ir ļoti dārgi un to var atļauties tikai turīgie. Neskaitot maltītes, cenas variē no 400 līdz 600 eiro. No šīs cenas ir jāatņem pašvaldības līdzfinansējums. Nesen Rīgas dome nolēma palielināt līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem. Tiesa, pieaugums, lai arī vajadzīgs, ir nepietiekams – tikai 7%, proti, 2023.gadā Rīgas pašvaldības līdzfinansējums vienam izglītojamajam vecumā no pusotra līdz četriem gadiem būs 328,54 eiro mēnesī (līdz šim – 307,85 eiro mēnesī). Savukārt bērniem obligātās izglītības vecumā līdzfinansējuma apmērs mēnesī būs 242,48 eiro līdzšinējo 229,27 eiro vietā. Savukārt inflācija ir vairāk nekā 20% un tieši skar arī pirmskolas – elektrība, apkure un citi izdevumi turpina pieaugt. Turklāt ar šā gada janvāri valsts ir noteikusi, ka pedagogu algas jāpalielina par 10%, kas BeBe.lv gadījumā nozīmē, ka mācību maksa vienam bērnam pieaugs par 12 eiro. Saprotams ir vecāku sarūgtinājums – kārtējie papildus izdevumi ģimenes budžetā, taču ekonomiskā situācija valstī privātiem bērnudārziem liek šādi rīkoties. Neskatoties uz to, ka pašvaldības dotācijas palielinājums ir tikai 20 eiro par bērnu, privātie bērnudārzi joprojām par spīti visam spēj piedāvāt demokrātiskas cenas. Piemēram, rīdziniekiem BeBe.lv dārziņa apmeklēšana mēnesī izmaksā 131,46 eiro, summu veido ikmēneša maksa – 91,46 eiro un 2 eiro dienā ēdināšana.

Trešais svarīgais aspekts – grupiņas lielums – jo mazāka grupiņa, jo vairāk uzmanības tiks veltīts katram bērnam individuāli. Ieteiktu arī pievērst uzmanību tam, vai grupiņās ir viena vecuma bērni vai tomēr tiek veidotas jaukta vecuma grupas. Mana pieredze liecina, ka viena vecuma grupās bērniem ir mazāk stresa, viņi labāk apgūst mācības.

Ceturtkārt, daudzveidīgs pulciņu un papildus nodarbību klāsts, caur kurām bērni savam vecumam atbilstošā pieejā apgūst jaunas iemaņas un zināšanas. Jāizpēta, vai notiek sporta, mūzikas nodarbības, kuras vada atbilstošu izglītību ieguvuši pedagogi.

Visbeidzot piektais un ne mazsvarīgāks aspekts – bērnudārza kolektīvs jeb kas strādā pirmsskolā. Pirms izdarīt izvēli par kādu konkrētu bērnudārzu, vecākiem noteikti ieteiktu noskaidrot, kā konkrētajā pirmsskolā notiek bērna adaptācijas process – tam jānotiek pēc iespējas saudzīgāk un jābūt elastīgam, pielāgojoties bērnam.

 

Autor ir bērnudārzu tīkla BeBe.lv izveidotāja, pedagoģe, bērnudārza vadītāja

Komentāri (1)

kolpants 02.02.2023. 16.17

Конечно, каждому частный садик не будет по карману. Но за счет того, что у более зарабатывающих ребенок будет в частном садике, у менее зарабатывающего будет шанс попасть в бесплатный садик
Почему государство до сих пор не смогло обеспечить всех, и это при снижающемся количестве детей-вопрос.
Очевидно, другие приоритеты

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu