Slepenā tikšanās 412. numurā • IR.lv

Slepenā tikšanās 412. numurā

1
Skandālā iesaistītā Eiropas Parlamenta viceprezidente Eva Kaili (Grieķija) un viņas dzīvesbiedrs, deputāta palīgs Frančesko Džordži. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Der Spiegel rīcībā nonākuši simtiem dokumentu, kas iegūti, izmeklējot lielāko skandālu Eiropas Parlamentā. Tie sniedz padziļinātu ieskatu par to, cik plaša bija tirgošanās ar ietekmi, ko veica saujiņa deputātu

Kad pagājušā gada 9. decembra rītā Eva Kaili uzzināja, ka ir arestēts viņas partneris un konfiscēta viņa automašīna, politiķe uzreiz vēl neesot sapratusi, ka viņas līdzšinējai dzīvei ir pienākušas beigas. «Es domāju, ka viņš ir iekļuvis autoavārijā,» vēlāk nopratināšanā sacīja grieķiete.

Bet tad, kā liecina nopratināšanas stenogramma, 44 gadus vecā sieviete izlasīja pirmos ziņojumus par reidiem un arestiem Briselē. Tajos galvenā uzmanība bija pievērsta korupcijai Eiropas Parlamentā, kurā Kaili bija priekšsēdētājas vietniece. Un uzdūrās vārdam: Pjērs Antonio Panzeri, kas ir bijušais Eiropas Parlamenta deputāts un viņas dzīvesbiedra Frančesko Džordži bijušais priekšnieks. Šis droši vien bija brīdis, kad Kaili apjēdza, ka aizturēšana, visticamāk, ir saistīta ar naudas kaudzi, ko Džordži, Itālijas deputāta biroja darbinieks, kārtējo reizi bija atnesis uz viņu kopējo dzīvokli.

Kaili izmisīgi centās sazināties ar Panzeri un citiem viņa aprindu cilvēkiem. Tad piezvanīja savam tēvam, kurš tobrīd ciemojās Briselē un bija izgājis pastaigā ar Kaili 22 mēnešus veco meitu. Kaili paņēma ar naudu pilno čemodānu, nomaskējot to ar mazuļa pudelītēm un autiņbiksītēm. «Ņem un dodies prom!» meita teica tēvam.

Taču tālu viņš netika. Izmeklētāji tēvu aizturēja Sofitel viesnīcā Žurdana laukumā, kas ir augsta līmeņa politiķu vidū iecienīta luksusa viesnīca. Pēc tam arestēja arī Kaili un jau četras dienas vēlāk atbrīvoja no Eiropas Parlamenta viceprezidentes amata. Pašlaik viņa, tāpat kā Panzeri un Džordži, atrodas pirmstiesas apcietinājumā. Ir vēl arī citi aizdomās turētie. Izmeklētāji patlaban koncentrējas uz apsūdzībām par dalību noziedzīgā organizācijā, naudas atmazgāšanu un korupciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu