Sankcionēts okupeklis • IR.lv

Sankcionēts okupeklis

7
Aivars Ozoliņš

Aptaujas par gada vārdu ir jaunāko laiku vēstures pieraksts

Latvijā svarīgākais politiskais valodas notikums, kurā var piedalīties ikviens un kuru pamana gandrīz visi, šogad atkal norādīja uz aizgājušajā gadā tautai būtiskāko. Aptaujā par 2022. gada vārdu uzvarējis «okupeklis». Pērn plaši lietotais vārds precīzi raksturo laiku un ir latviešu valodā uz palikšanu, kaut gan paši okupekļi ātri izravēti.

Toties par gada nevārdu atzīts Krievijas kara pret Ukrainu un Rietumu pasaules atbildes uz to izceltais, taču aplami lietotais «sankcionēt», kas nozīmē ‘juridiski apstiprināt’ un ‘piešķirt likuma spēku’, nevis pakļaut sankcijām. Aizrādījums vietā.

Paldies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai un Latvijas Rakstnieku savienībai, ka arvien uzskata mūsu izglītošanu par svarīgu uzdevumu. Mums jūs vajag ne tikai tādēļ, lai varētu pasmieties par politiķu izrunāšanos. Populācija lokācijā komunicē kontaminētā natīvā valodā un trigerē tās perdīciju! Ja latviski, tad dzimtā valoda pastāvīgi «deg zilās ugunīs», kā 2004. gadā, tiesa, par Latvijas valsti teica premjerministrs Emsis, un tās dedzinātāji esam mēs paši.

Valoda un arī tās sārņi attīstās līdzi laikam, un atskats uz jau divdesmit gadus veikto aptauju ir kā īss Latvijas vēstures satura pieraksts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu