Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Ukraiņu aktīvisti ar plakātiem «Mums ir nepieciešami leopardi» protesta akcijā Minhenē. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 49. nedēļas galvenie notikumi

Ukraina saņems gan 14 Vācijas modernos tankus Leopard 2, gan 21 ASV tanku Abrams. Par to pagājušajā nedēļā paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs un vēlāk arī ASV prezidents Džo Baidens. Tankus līdz marta beigām solījusi nosūtīt arī Norvēģija. Taču ASV nenodrošinās Ukrainu ar iznīcinātājiem F-16, kurus tā lūgusi. Ukrainas gaisa telpas aizsardzībai vajadzīgi vismaz 200 iznīcinātāji. Savukārt Austrālija un Francija vienojušās kopīgi ražot un Ukrainai piegādāt artilērijas lādiņus. Pirmā 155 milimetru lādiņu partija no rezervēm varētu Ukrainā tikt nogādāta tuvākajos divos mēnešos. Ukrainai nepiegādāt ieročus vienojušās Austrija un Ungārija.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka sāks starptautisku kampaņu, lai nepieļautu Krievijas līdzdalību vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē 2024. gadā. Viņu atbalstījušas Baltijas valstis un Polija, kura gatava veidot starptautisku koalīciju, lai spēles boikotētu, ja Starptautiskā Olimpiskā komiteja izrādīsies labvēlīga pret Krievijas un Baltkrievijas sportistiem. Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena uzskata, ka abu valstu atlēti spēlēs nedrīkstētu piedalīties arī kā neitrālie sportisti.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs devies vizītē uz Āziju, lai palielinātu militāro atbalstu Ukrainai. Pirmdien Dienvidkorejā viņš lūdzis šo valsti pārskatīt savu politiku neeksportēt ieročus uz konflikta valstīm. Savukārt Japānā Stoltenbergs un Japānas premjerministrs Fumio Kišida apņēmušies stiprināt attiecības, jo Krievijas iebrukums Ukrainā un militārā sadarbība ar Ķīnu radījusi saspīlētāko drošības vidi kopš Otrā pasaules kara.

 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu