Aizbrauc uz virtuvi, atved pienu! • IR.lv

Aizbrauc uz virtuvi, atved pienu!

Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors, vadošais pētnieks Modris Greitāns (vidū), pētnieks Jānis Ārents (pa kreisi) un zinātniskais asistents Pēteris Račinskis kopā ar pašu radīto gudro robotu. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Latvijas Zinātņu akadēmija kā vienu no pagājušā gada sasniegumiem uzslavējusi industriālo robotu sistēmu — unikālu viedo robotu, kas pie speciāla darbagalda var pārcilāt dažādus iepakojumus no kastes. Robots ir tik «gudrs», ka spēj redzēt, just un saprast žestus

Dodoties uz tikšanos ar Elektronikas un datorzinātņu institūta zinātniekiem, esmu priecīgi satraukta — beidzot dzīvē redzēšu īstu robotu! Mana līdzšinējā pieredze bijusi tik vien kā filmas Es — robots noskatīšanās (nekad nebūtu domājusi, ka raudāšu robota dēļ) un regulāri randiņi ar robotu putekļusūcēju, kas dzīvo manās mājās. 

Taču sarunā ar zinātniekiem tikai pēc laba brīža attopu, ka nekāds staigājošs brīnums man pretī nenāks. Izrādās, robots, kas nemaz neizskatās pēc manis iztēlotās cilvēkveidīgās ierīces, visu laiku sēdējis man pie kreisās rokas! 

Kāds tad tas izskatās? Kā stalažas, kurām pievienotas divas rokas. Vienai galā ir vakuuma uzgalis, otrai — tāda kā ķepa, kā stangas priekšmetu satveršanai. Stalažās iebūvēts arī darbagalds, bet virs tā — videokamera ar spīdošu aci.

Institūta direktors un vadošais pētnieks Modris Greitāns stāsta, ka darbs pie robota kopā ar Beļģijas, Vācijas un Austrijas kolēģiem ildzis vairākus gadus. «Lielais mērķis bija un joprojām ir radīt tādas industriālā robota sistēmas, kuras arvien plašāk varētu pielietot mazie un vidējie uzņēmumi.» Proti, lielie uzņēmumi industriālā robota sistēmas izmanto jau šobrīd. Kastes, bundžas un citus iepakojumus nu pārcilā ne vairs cilvēka, bet robota rokas. Lai gan «industriālās rokas» ir dārgas, lielam uzņēmumam, gadiem ražojot vienu un to pašu preci lielos daudzumos, tās atmaksājas diezgan ātri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu