Neticīgais Toms modelē X stundu • IR.lv

Neticīgais Toms modelē X stundu

Pētnieks Kārlis Ulmanis (Toms Veličko) un prezidents Kārlis Ulmanis (Imants Strads). Foto — Jānis Deinats
Edīte Tišheizere, žurnāla Ir teātra kritiķe

Dailes teātra izrādē Kur pazuda valsts vienlīdz svarīgas ir atbildes, ko meklē šodienas Kārlis Ulmanis, un aktieru eksistences veids

Jaunā dramaturga Matīsa Gricmaņa luga Kur pazuda valsts tapusi, uzsverot iedvesmošanos no trimdas gleznotāja un dramaturga Raimonda Staprāna Latvijas vēstures krustpunktiem veltītajiem un Dailes teātrī savulaik jau iestudētajiem darbiem Četras dienas jūnijā un Gūsteknis pilī. Tomēr tā uztverama kā patstāvīgs mākslas fakts, jo Staprāna izvirzīto neērto jautājumu, kāda īsti bijusi Kārļa Ulmaņa loma Latvijas brīvvalsts bojāejā, Gricmanis netiecas vienpersoniski (un vispār) atbildēt, bet gan pārvērtis to par darbībā analizējamu problēmu mezglu. 

Režisora Toma Treiņa vadībā pie tā atšķetināšanas mūsu acu priekšā ķeras arhīvā sastapušies akadēmiskie pētnieki, kurus izprovocējis puisis, kuram vecāki Trešās atmodas vai nule atjaunotās Latvijas pirmo gadu entuziasmā ielikuši vārdu Kārlis Ulmanis. Gribēdami atbildēt uz jaunuļa izaicinājumiem, «akadēmiķi», kuri ir katrs sava vēstures personāža speciālisti, no argumentiem un skaidrojumiem nonāk līdz pārtapšanai pētītajās personībās un dramatiskiem konfliktiem, līdz atdzīvina prezidenta Ulmaņa parādes portretu, kurš, staru vainaga ieskauts, iznāk no arhīva skapja. 

Apzinoties, cik nopietni un patlaban arī aktuāli ir analizējamie jautājumi, iestudējuma veidotāji nav vairījušies no pašironijas, izteiksmes viegluma un aktierspēles dažādības. Tāpēc brīžiem gandrīz vai interesantāk ir sekot nevis darbības personu disputiem — jo pagātnei diemžēl nav izteiksmes «kā būtu, ja būtu» —, bet gan aktieru eksistences veidam. 

Vērot, kā un kurā brīdī savu varoni atsvešināti «atreferē», izspēlē vai pilnībā iemiesojas Andris Bulis Vilhelma Muntera, Juris Bartkevičs ģenerāļa Baloža, Kaspars Dumburs Alfrēda Bērziņa vai Mārtiņš Upenieks Jāņa Ruduma lomā. Tāpat kā minēt, cik lielā mērā katrs no aktieriem ir ielicis tēlā savu pieredzi un uzskatus. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šajā dažādu aktierspēles gradāciju sistēmā neiekļaujas abi Kārļi Ulmaņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu