Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooc Inišerinas Banšī / The Banshees of Inisherin. Ja lolojat siltas jūtas pret īru režisora Mārtina Makdonas melnā humora piesūcinātajām filmām, tad Inišerinas Banšī, visticamāk, iepriecinās. Filma noris uz pārpasaulīgi skaistas un klaustrofobiski mazas salas Īrijas krastos, kur aktieru Kolina Farela un Brendana Glīsona spēlētie varoņi ir pēkšņi pārstājuši būt draugi. Asu, humoristisku, nereti apzināti muļķīgu repliku «futbols» kopā ar dialogu sauso humoru veido filmas galveno esenci, kuras brīžam paliek apnicīgi par daudz. Ātri piezogas sajūta, ka viss jau ir redzēts. Kino no 27. janvāra.

oooo Korsete / Corsage. Aizvadītie trīs gadi nesuši piecus darbus par Austrijas imperatori Sisī. Seriāls Sisi uzņemts Latvijā, vēl viens seriāls Imperatore (The Empress) apdzīvo Netflix raidviļņus, arī šāgada Berlīnes kinofestivālā būs skatāma filma par ikonisko ķeizarieni (Sisi & I), pērn izrādīts arī TV mūzikls Elizabete (Elizabeth). Taču absolūtā favorīte tomēr ir Korsete — austriešu režisores Marijas Kreiceres drāma ar izcilo aktrisi Vikiju Krīpsu galvenajā lomā. Krīpsa, kas par savu sniegumu saņēma Eiropas kinoakadēmijas balvu, atveido imperatori 40 gadu vecumā. Korsetē nav cukursaldas tīksmes par barokāli izskaistināto 19. gadsimta augstmaņu dzīvi, tas ir nepakļāvīgs vēstījums par nebeidzamajām ekspektācijām, kas saistītas ar sieviešu izskatu un nekur nav pazudušas arī mūsdienās. Pasakās apspēlētā princešu būšana, kā izrādās, nav nekāds sapnis, bet gan žņaudzoša korsete gan burtiski, gan sociālo stereotipu kontekstā. Kino no 1. februāra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu