Jaunie ministri. Pastaiga pa mīnu lauku • IR.lv

Jaunie ministri. Pastaiga pa mīnu lauku

4
Līga Meņģelsone. Foto — LETA
Pauls Raudseps

Veselības ministre Līga Meņģelsone cer nogludināt pacienta ceļu cauri veselības aprūpes sistēmai

Kopš 2011. gada Līga Meņģelsone bieži redzēta ziņu sižetos. Būdama Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore, viņa pastāvīgi vērtēja un sniedza ieteikumus valdības darbam. Tagad pati nonākusi, iespējams, visnepateicīgākajā ministra amatā, kur daudzi pirms viņas iemantojuši tikai negatīvus reitingus. Taču Meņģelsone, kura vēlēšanās nekandidēja un nav neviena politiska spēka biedre, vasarā jau uz īsu brīdi iestājās Apvienotā saraksta (AS) līdera Ulda Pīlēna veidotāja biedrībā un decembrī atsaucās uz viņa aicinājumu kļūt par ministri. 

Ir intervijā cenšas noskaidrot viņas plānus un ieceres.

Augsti kvalificēti ķirurgi pamet darbu onkoloģijas centrā, psihiskās veselības plāna izpildi kavē speciālistu trūkums, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā ārkārtas situācija. Vai nav sajūtas, ka veselības aprūpes sistēma tuvojas kritiskai robežai?
Esmu ienākusi kārtīgā krīžu situācijā. Nevaru pateikt, ka šobrīd mums ir kā pulkstenis izcili strādājoša sistēma. Tajā pašā laikā atsevišķi posmi strādā labi. Redzu, ka pietrūkst posmu integritātes. Ja vienā posmā ir kāda šaurā vieta, teiksim, primārajā aprūpē, tā pārnesas uz citu posmu, piemēram, neatliekamās palīdzības dienestu. Ja vienā posmā ir novecojuši, neatbilstoši tarifi, tas nekur neuzsūcas un aiziet uz krīzi Onkoloģijas centrā.

Kāpēc uzskatāt, ka esat kvalificēta uzņemties šo amatu?
Tieši ekonomika, finanses un tautsaimniecība ir bijusi mana tēma vairāk nekā 12 gadus, Nacionālajā trīspusējā padomē (kurā LDDK piedalās dialogā ar valdību — red.) viena no svarīgajām bija tieši veselības aprūpes apakšpadome. Pie tās galda ir būts daudzos un dažādos jautājumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu