Baltijas cenu sprādziens • IR.lv

Baltijas cenu sprādziens

Roberts Mencis, speciāli Ir

Ir pēta, kāpēc inflācija Latvijā un pārējās Baltijas valstīs ir divas reizes lielāka nekā vidēji eirozonā

Ziņu virsraksti liek satrūkties — Latvijā ir augstākā inflācija eirozonā. Cenu kāpums decembrī jau otro mēnesi pēc kārtas Latvijā bijis straujākais starp visām eiro izmantojošajām valstīm — 20,7%, turklāt tas vairāk nekā divas reizes pārsniedza eirozonas vidējo rādītāju 9,2%.

Kā skaidrot šīs krasās atšķirības?

Visas Baltijas problēma

Izrādās, tā nav tikai mūsu problēma. Situācija visās Baltijas valstīs ir samērā līdzīga — decembra inflācijas rādītājs Igaunijā un Lietuvā bija attiecīgi 17,5% un 20%, un, gluži kā Latvijā, jau kopš vasaras sākuma tas bijis tuvu 20% robežai. 

«Inflāciju veicinošie faktori visās trīs Baltijas valstīs ir līdzīgi, tāpēc Latviju īsti nevar izcelt atsevišķi,» norāda SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis. Mēs pašlaik esam līderpozīcijā, jo kaimiņvalstis lielāku cenu lēcienu jau piedzīvoja iepriekšējos mēnešos, un pērn visa gada garumā vidējā inflācija Latvijā bija pat nedaudz mazāka nekā kaimiņos — 17,3%, kamēr Igaunijā tā bija 19,4%, Lietuvā — 18,9%. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu