Pirms 700 gadiem un tagad • IR.lv

Pirms 700 gadiem un tagad

Pretrunīgi uztvertā Ziemassvētku egle Viļņas Katedrāles laukumā
Ovidijs Lukošus, žurnāls IQ, Viļņa

Viļņa svin jubileju un joprojām pilda sava dibinātāja gribu

Skandāls vienmēr ir laba reklāma. Par to kārtējo reizi varēja pārliecināties Viļņā, kas visu 2023. gadu svinēs savu 700. gadadienu. Ukrainā notiekot karam, Lietuvas galvaspilsētas drīzajai jubilejai netika pievērsta liela uzmanība, taču pirms Ziemassvētkiem par gaidāmajām svinībām uzzināja gandrīz visi. Un nopelni vai, precīzāk sakot, vaina par to pienākas galvenajai Ziemassvētku eglei, kas ik gadu tiek rotāta Katedrāles laukumā.

Pēdējā desmitgadē Viļņa ir izcēlusies ar iespaidīgām Ziemassvētku eglēm, kuras ne tikai piesaistījušas mediju (dažkārt arī starptautisko) uzmanību, bet kļuvušas arī par gandrīz slimīgu apsēstību pilsētniekiem. Šoreiz vilšanās balsis bija nesalīdzināmi skaļākas par sajūsmas izsaucieniem: pamatīgo egli daudzi ņēmās salīdzināt ar Kremļa torņiem, bet pašreizējā kontekstā sliktāku novērtējumu būtu grūti iedomāties. 

Tomēr īstenībā karkass, kas ietver zaļo egli, atveido dzimšanas dienas torti ar 700 svecītēm un tiem tūkstošiem viļņiešu un pilsētas viesu, kas Jauno gadu sagaidīja Katedrāles laukumā, vēstīja, ka 2023. gads ir Viļņas jubilejas gads.

No kunigaitijas galvaspilsētas…

Nav precīzi zināms, kad izveidojies pirmais ciems tur, kur atrodas Viļņa. Taču par oficiālo pilsētas dzimšanas dienu ir izraudzīts 1323. gads, kad Viļņa pirmo reizi pieminēta rakstu avotos. 1323.—1324. gadā Lietuvas dižkunigaitis un pilsētas dibinātājs Ģedimins uzrakstīja sešas vēstules, kas bija adresētas pāvestam Jānim XXII, mūku ordeņiem, dažādu Eiropas pilsētu valdniekiem un amatniekiem. Starp citu, sestā vēstule bija adresēta Rīgas un Tallinas valdītājiem, un tajā Ģedimins sūdzējās par Vācu ordeni, kas pārkāpj miera līgumu. Vēstulēs pagānu valsts valdnieks raksta, ka esot ar mieru pieņemt kristīgo ticību, lai tikai izbeigtos krustnešu uzbrukumi. Viļņa ir pieminēta arī otrajā Ģedimina vēstulē, kas rakstīta 1323. gada 25. janvārī un adresēta Rietumeiropas pilsētām. Tajā kunigaitis aicināja Rietumu kristiešus — amatniekus, tirgotājus, māksliniekus — braukt uz Viļņu un zvērēja, ka pilsēta iecietīgi izturēsies pret visu reliģiju pārstāvjiem. Šajā vēstulē Viļņa tiek dēvēta par Lietuvas dižkunigaitijas galvaspilsētu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu