Labākais. 10 gada interesantākās filmas • IR.lv

Labākais. 10 gada interesantākās filmas

Kristīne Simsone

Ir kritiķi izvēlas aizejošā gada izcilākos darbus kultūrā, kurus iesakām noķert arī nākamgad, ja līdz šim vēl neesat paspējuši

Tuvu (Close). Režisors Lūkass Donts
Veltījums zaudētajiem draugiem — tā stāstu par divu pusaugu zēnu draudzību nodēvējis režisors Lūkass Donts. Viņa filmas varoņu attiecības izposta apkārtējo aizspriedumi par to, kādas «drīkst» būt draudzības un pieķeršanās izpausmes starp puišiem. Donta filmveides stils turpina Beļģijas kinoreālisma strāvojumu, ko savulaik kinovēstures zvaigznājos iecēla Donta tautieši, brāļi Liks un Žans Pjērs Dardēni. 

Skatīties Tuvu, ko iedvesmojusi paša režisora pieredze, ir emocionāli prasīgs pārdzīvojums. Taču tas ir ne tikai empātijas pilns un bagātinošs, bet diemžēl arī aktuāls laikā, kad aizspriedumi par to, kādas «drīkst» būt ģimenes, traucē Civilās savienības likuma pieņemšanu.

Skatāma kinoteātros.


Kluso salu fikcija (Pacifiction). 
Režisors Alberts Serra
Savādiem laikiem piedien savādas filmas — tieši tāda ir katalāņu režisora Alberta Serras veidotā Kluso salu fikcija. Hipnotisks politiskais trilleris, kurā spriedze izpausta nevis ar skaļiem notikumiem dramaturģiski barokālās rišās, bet gan klusām sprakšķ fonā kā sanošs augstspriegums, kas jebkurā mirklī draud apdullināt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu