Kāpēc Latvija atpaliek no Lietuvas? • IR.lv

Kāpēc Latvija atpaliek no Lietuvas?

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Roberts Mencis, speciāli Ir

Jau desmitiem gadu salīdzinām sevi ar igauņiem, taču, gandrīz vai nemanot, ekonomikā mums priekšā aizsteigušies arī dienvidu kaimiņi

Skaidrojot Igaunijas spēju jau kopš 90. gadiem panākt straujāko ekonomisko izaugsmi Baltijā, nereti tiek minēti šādi iemesli: iespēja skatīties Somijas televīziju padomju okupācijas gados, reformu ātrums tirgus ekonomikas ieviešanā, izglītības sistēmas kvalitāte un spēja tālredzīgi novērtēt informācijas tehnoloģiju lielo nozīmi. Bieži piesauktās igauņu līderpozīcijas jau vairs nepārsteidz, taču pēdējās desmitgades laikā Latviju daudzos rādītājos ir apsteigusi arī Lietuva. 

Vēl 2008. gadā Latvijas un Lietuvas iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju bija līdzīgs, taču tagad Lietuvā tas jau ir aptuveni 88% no Eiropas Savienības vidējā līmeņa, kamēr Latvijā — ap 71%. 

Kāpēc lietuviešiem ir izdevies augt un attīstīties straujāk par mums? Aptaujātie eksperti īpaši uzsver konkurētspējas uzlabošanu un eksporta pieaugumu. Šādi paši mērķi, gluži kā ekonomikas izrāviena brīnumzāles, tikuši rakstīti arī mūsu partiju priekšvēlēšanu programmās un iekļauti valdību deklarācijās. Tomēr statistika liecina, ka Lietuva šajā ziņā ir spējusi uzrādīt pārliecinošāku rezultātu — pagājušajā gadā kaimiņvalsts kopējais eksporta apjoms sasniedza 45 miljardus eiro, kas attiecībā pret IKP bija 80% (57% ir preces, 23% — pakalpojumi), kamēr Latvijā bija 21 miljards jeb 64% pret IKP. 

Kā lietuviešiem izdevās latviešus apsteigt?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu