Paliekošas dāvanas • IR.lv

Paliekošas dāvanas

No adventes vainaga pīšanas pāri palicis priedes zariņš būs lielisks papildinājums dāvanas iesaiņojumam. Foto — Anita Austvika, Momenti.lv
Ieva Kalēja

«Mazāk, bet kvalitatīvāk» ir tendence, kas aktuāla mūsdienīgā un pārdomātā svētku svinēšanā

Izdomāt īsto dāvanu katram no sev tuvajiem cilvēkiem, to sagādāt un glīti iesaiņot — dažiem tas nāk pavisam viegli, turpretim citiem bezgala grūti. Un neilgi pirms Ziemassvētkiem dienas paiet skrējienā pa veikaliem. Lai gan dāvināšana var radīt lielu prieku abām iesaistītajām pusēm, mūsdienu svētku kultūra veicina ātru un lētu patērēšanu, kas nereti ir ne tikai videi nedraudzīga, bet arī sagādā stresu. 

Kādas dāvanas iegādāties un reizē iekļauties budžetā? Ko pēc svētkiem darīt ar mantām, kam nav nekāda praktiska pielietojuma? Visiem jāmācās būt taupīgākiem, lai nepārtērētu ne savus, ne planētas resursus. 

Gatavo pats

Dzīvojam laikā, kad daudzi no mums cīnās nevis ar mantu trūkumu, bet, tieši otrādi, ar to, ka skapji ir pilni ar lietām, no kā būtu jātiek vaļā. Šis ir būtisks iemesls, lai izvēlētos un ieguldītu kvalitatīvā dāvanā. Sagādāt kaut ko ilgtspējīgu un reizē nepārtērēt savu svētku budžetu ir daudz vieglāk, ja jāpasniedz viena dāvana, nevis desmit. Dažiem no skolas laikiem atmiņā palikusi spēle Slepenais draudziņš, kurā katrs dalībnieks izvelk lapiņu ar viena cilvēka vārdu, kam noteiktu laika periodu katru dienu jāsagādā mazs prieciņš, neatklājot savu identitāti. Izlozes principu var izmantot arī dāvanu dāvināšanai svētku laikā. 

Tātad var nevis meklēt dāvanas visiem, bet savlaicīgi sarīkot izlozi, kurā katrs tiek pie sava «slepenā draudziņa», paturot to kā noslēpumu līdz Ziemassvētku vakaram. Tā ir iespēja vienam cilvēkam sagādāt kaut ko īpašu un pārdomātu, nevis daudziem cilvēkiem uzdāvināt kādu nieku. Svētku vakarā pārsteigums būs ne tikai dāvana, bet arī cilvēks aiz tās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu