Vīķe-Freiberga: Ātrāk pie darba! Valsts ir dīkstāvē! • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Ātrāk pie darba! Valsts ir dīkstāvē!

Vaira Vīķe-Freiberga. Foto - Ieva Salmane

Vaira Vīķe-Freibega šodien atzīmē 85 gadu jubileju. Intervijā žurnālam Ir viņa stāsta par saviem starptautiskajiem pienākumiem, jo nule atgriezusies no ANO Civilizāciju alianses konferences, kā arī vērtē Latvijas politikas aktualitātes. Šajā vērtējumā viņa ir skarba un valdības veidošanas gaitā pat vīlusies: “Rodas iespaids, ka ievēlētie politiķi vēlas izbaudīt līdz mielēm to brīdi, kad viņu domas un viedokļi ir tik ļoti, ļoti svarīgi. Es vēlētos lūgt šiem kungiem un dāmām atcerēties, ka viņi iegūs daudz lielāku, kā franči saka, «izstarojumu» par savu īpašo personību un spējām, ja ātrāk ķersies pie kopēja darba. Šobrīd tautas acīs viņi kļūst smieklīgi un nožēlojami. Pārāk ilgs laiks pagājis.”

Vīķe-Freiberga neslēpj, kāpēc ir ļoti vīlusies Latvijā notiekošajā politiskajā procesā: “Gaidīju, ka tieši kaimiņos notiekošā kara dēļ politiķi lietos elementāro aritmētiku — kas var izveidot koalīciju, un kas nevar? Tas ir matemātiski! Latviešiem ar tiem 100 Saeimas sēdekļiem šīs kombinācijas ir diezgan ierobežotas, un ir skaidrs, kurām trim vai četrām partijām būs jāstrādā kopā. Bet viņi stiepj gumiju un grūstās uz laipas tā vietā, lai sāktu ko darīt valsts labā.”

Bijusī Valsts prezidente teic, ka tikmēr ierēdņi sēž neziņā, kādas nāks jaunās politiskās direktīvas, virzienu un prioritāšu maiņas no jaunās valdības. “Šī mīņāšanās uz laipas no ievēlēto politiķu puses ir kaitīga valsts attīstībai, jo paralizē visu. Valsts ir dīkstāvē! Vai mēs zinām, kur precīzi stāvam un virzāmies veselības un izglītības jautājumos, reģionālās attīstības jautājumos, ekonomiskajās prioritātēs?” vaicā politiķe.

Viņa arī atgādina par izmaiņu Saeimas sastāvā: “Saeimā šobrīd ir tādi deputāti, kas īstenībā savā sirdī atbalsta Krievijas nepamatoto un brutālo iebrukumu, tikai atklāti to nesludina. Tā ir diezgan radikāla izmaiņa mūsu krievvalodīgo jeb krievu izcelsmes elektorāta nostājā un liela jautājuma zīme — kurā pusē ir viņu lojalitāte? Vai viņi ir lojāli Latvijas valstij, kurā viņi dzīvo, vai viņu lojalitāte ir citur?”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu