Fakti un cerības • IR.lv

Fakti un cerības

17
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Vaira Vīķe-Freiberga 1. decembrī atzīmē 85 gadu jubileju. Divas dienas iepriekš tikāmies, lai uzklausītu, ko leģendārā Latvijas prezidente domā par notikumiem Latvijā un pasaulē

Viņa ir atjaunotās Latvijas brīvvalsts aizvadīto 32 gadu spožākā prezidente — tas vienkārši ir fakts. Līdere, kas ieguvusi gan starptautisku cieņu, gan nepieredzētu tautas mīlestību. Lielā mērā tieši viņas personība, pārliecība un enerģija mūsu valsti iestūrēja gan Eiropas Savienības, gan NATO lielajās ostās.

Tikai sarunājoties aci pret aci, pa īstam saproti, cik gauži alojās tās politiskās partijas, kuras 1999. gadā Freibergas kundzi virzīja augstajam amatam, cerot uz pilnīgi neitrālu vai pat manipulējamu Latvijas prezidentu. 

Un cik ļoti kļūdījās Krievijas vadonis Putins, kurš jau pirmajā daļēji neformālajā tikšanās reizē domāja, ka varēs šo lēdiju no mazās Latvijas gan iebiedēt, gan nošarmēt! Viņas stingrās stājas, politiskās kompetences un inteliģentā šarma ieroču arsenāls bija nesalaužams. Vaira Vīķe Freiberga joprojām atceras Vladimira Putina aukstās «zivs acis» un čekistu skolās trenētās manipulatora spējas. Bet es nudien pieļauju, ka šajā dzelžaino skatienu divcīņā tieši Putins kaujas lauku pameta ar viegli drebošām rokām. 

Starp citu, vairāki Freibergas kundzes prezidentūras līdzgaitnieki uzsver, ka viņas rokasspiediens vienmēr ir mierpilns un ļoti silts. Silta un droša plauksta. Tādu paspiežu arī es, lai gan apkures taupības nolūkos mūsu tikšanās vieta — Rīgas pils — ir tiešām ļoti vēsa. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu