Labākais piens gardam sieram • IR.lv

Labākais piens gardam sieram

Mirdza Feldmane, kooperatīvās sabiedrības Pienupīte vadītāja. Foto — Ieva Salmane
Antra Ērgle

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Pienupīte saražoto pienu Lietuvas pārstrādātāji izmanto izcila siera ražošanai, slavējot tā garšu un kvalitāti

Kooperatīva biedri līdzīgā skaitā strādā Zemgalē un Vidzemē, piena savācējiem šoferiem ir seši maršruti. Savākto pašlaik nodod trim Lietuvas rūpnīcām, kur latviešu pienu slavē un tikšanās reizēs cienā ar gardiem produktiem.

Pienupītes vadītāja Mirdza Feldmane tikšanos nenoliek mājas birojā, bet ved rādīt svaigāko jaunumu — Jelgavas novada Sesavas pagasta piensaimniecībā Sējas septembrī uzstādīto slaukšanas robotu. Līdz ar saimnieci Līgu Lielcepuri un viņas dēlu Mārtiņu nācējus sagaida divi rosīgi takši, kas braucot līdzi traktorā un reizēm pieskatot govis, lai iet pareizajā virzienā. 

Nākotne ģimenēm

Pienupīte, ko Mirdza un Līga kopā ar citiem domubiedriem dibināja 2009. gadā, ir viens no sekmīgākajiem zemkopības nozares kopdarbības piemēriem Latvijā. Sākuši ar 47 saimniecībām Zemgalē, drīz dalībnieku skaits pieaudzis līdz 240, bet pēcāk gadu gaitā sarucis, jo saimniecības likvidētas, lopkopjiem aizejot pensijā vai krīzē sarukušās iepirkuma cenas dēļ. 

Lielcepures 1996. gadā sākuši ar trim govīm, tagad te ir ap 70 slaucamu govju un jaunās teles. Mirdza teic — tā sākuši daudzi zemnieki, ar dažām govīm un slaukšanu ar rokām. «Cilvēks mērķtiecīgi gājis uz to, un tagad ģimenei ir tāda ferma! Es vienmēr esmu bijusi par ģimenes saimniecībām, ja to nebūs, lauki būs tukši.» Viņa uzsver — mazajās un vidējās saimniecībās ir vieglāk ievērot vides prasības, jo lielajās fermās ir lielāks dzīvnieku blīvums un CO2 izmeši. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu