Karš Ukrainā. 40. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 40. nedēļas galvenie notikumi

Marija Kamjaņecka ar māti un māsu sava dēliņa Serhija bērēs 25. novembrī. Mazuli Marija nēsāja visus deviņus kara mēnešus, un viņš gāja bojā tikai divas dienas pēc piedzimšanas, kad Krievijas raķete trāpīja dzemdību nodaļai Viļņanskas pilsētā Zaporižjas apgabalā. Foto — The Washington Post

1. Cīņas pāriet ierakumos
Kaujas pie Doneckas apgabala pilsētas Bahmutas pēdējās dienās bijušas asiņainas — tiek ziņots par simtiem kritušo abās frontes pusēs. Pēdējās nedēļās Krievija uz šo frontes sektoru pārsvieda svaigus spēkus arī no Hersonas apgabala, taču neviena no karojošajām pusēm nav guvusi vērā ņemamus panākumus. Cīņas Bahmutas virzienā pārgājušas ierakumu kaujās, kas vairāk atgādina Pirmo pasaules karu. Nesenie krievu paziņojumi vēl neliecina par neizbēgamu pilsētas (līdz karam tajā dzīvoja 70 tūkstoši cilvēku) nonākšanu ielenkumā, norāda ASV Kara izpētes institūta (ISW) pētnieki.

Tiek ziņots, ka Krievijas karaspēks veido ierakumus un nostiprina savas pozīcijas pret iespējamu Ukrainas spēku uzbrukumu arī Hersonas apgabala austrumos.

Krievijas dzīvā spēka zaudējumi līdz otrdienas rītam sasnieguši 88 380 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

2. Tumsā un aukstumā
Pēdējās nedēļās Krievija veikusi plašus raķešu uzbrukumus Ukrainas infrastruktūrai, virkni pilsētu atstājot bez elektrības un ūdens. Viens no tiem notika 23. novembrī neilgi pēc tam, kad Eiropas Parlaments pasludināja Krieviju par terorismu atbalstošu valsti. Raķetes sprāga Kijivā, Mikolajivā, Dņipropetrovskā, Ļvivā un Vinnicā. Arī kaimiņvalsts Moldovas vicepremjers paziņoja, ka puse valsts ir bez elektrības, ko tā parasti saņem no Ukrainas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu