Naktis zem zvaigznēm • IR.lv

Naktis zem zvaigznēm

4
Marija Linarte. Foto – Ieva Salmane
Laura Dumbere

Jaunā Rīgas teātra aktrise Marija Linarte aizvadītā gada laikā atklājusi, ka ir daudz stiprāka, nekā domāja. Zemessardzes apmācībās viņa iepazinusi naktis zem klajas debess un mācās domāt par citiem vairāk nekā par sevi

Leģenda vēstī: kad režisors Alvis Hermanis pirms nepilniem pieciem gadiem piezvanījis jaunajai aktrisei Marijai Linartei un aicinājis satikties, viņa izbrīnā jautājusi: «Par ko mēs runāsim?» Hermanis sācis smieties — ne jau uz randiņu es jūs aicinu! Pie tējas krūzes, izdzirdot piedāvājumu kļūt par Jaunā Rīgas teātra štata aktrisi, Marija tā apjuka, ka nespēja izrādīt emocijas — raudzījās Hermanī it kā vienaldzīgi, bez jebkādas sejas izteiksmes. Tad apjuka Hermanis… Bet viss beidzās laimīgi — Marija Linarte kopš tā laika JRT nospēlējusi brīnišķīgas lomas, jaunākās no tām — iestudējumos (R)evolūcija un Sliktie ceļi.

Taču šobrīd viņa apsver domu aiziet no profesijas. Lēmums vēl nav pieņemts un akmenī iekalts. Šāds solis prasa laiku un nopietnu apdomu. Varbūt viss vēl var mainīties.

Mūsu sarunas patiesais iemesls gan ir cits. Aktrise kopš pavasara pievienojusies Zemessardzei, izgājusi pamata apmācības kursu un brīvprātīgi turpina militārās mācības. Marija ir ārēji trausla būtne, sver 51 kilogramu. Viņai ir astma, viņa ievēro vegānisku diētu. Taču tas nav bijis šķērslis piedalīties apmācībās. Marija atzīst, ka dienestā atklājusi sevi no jauna, ieguvusi jaunu ģimeni un vārdos grūti formulējamu laimes sajūtu.

Tomēr viņa šai intervijas tēmai piekrīt nelabprāt un runā atturīgi. Zina, ka novembrī visi mediji pēkšņi sāk interesēties par armiju un Zemessardzi, tāpat kā interesējas par mācītājiem tieši Ziemassvētku laikā. Uzskata, ka dienests nav patriotu mēneša mārketinga pasākums. Kalpošana dienestā visu laiku ir sirdī — mēnešiem un gadiem. «Kāpēc jūs neintervējat sievietes, kuras Zemessardzē kalpo jau 20 gadus?» viņa stingri pajautā. Marija nevēlas publiski dižoties vai atklāt apmācību procesa detaļas. Neuzskata, ka ir tiesīga sevi izcelt starp līdzbiedriem. Kategoriski atsakās fotografēties formastērpā, pat cepurītē ne. Šāds gods vēl neesot nopelnīts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu