Anna Ansone, Riga IFF balvas saņēmēja • IR.lv

Anna Ansone, Riga IFF balvas saņēmēja

Jaunā režisore Anna Ansone savā dzīvesvietā Ķelnē
Ieva Kalēja

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) īsfilmu nacionālā konkursa skatē 19. oktobrī  Splendid Palace lielā zāle bija pilna. No piecām konkursa finālā izrādītajām īsfilmām žūrija izvēlējās balvu piešķirt jaunās režisores Annas Ansones īsfilmai Can’t Help Myself — stāstam par Esteri, saldējuma pārdevēju pludmalē, kas meklē mieru, klausoties dažādus pašpalīdzības raidierakstus.

Anna par kino sāka interesēties vidusskolā, pateicoties draugam, kuru interesēja režija. Drauga iespaidā arī viņa apmeklēja Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) atvērto durvju dienas, pēc kurām izlēma mēģināt iestāties filmu skolā.

Pēc LKA beigšanas Anna 2016. gadā pārcēlās uz Vāciju, lai studētu maģistrantūrā Ķelnes Mediju mākslas akadēmijā. Latvijā iegūtās teorētiskās un praktiskās zināšanas kopā ar Ķelnes akadēmijas brīvo pieeju, kurā katrs students pats veido savu grafiku, bija laba sagatave dzīvei filmu industrijā: «Nekas nenotiek bez paša motivācijas, un tieši tas pēc tam notiek arī dzīvē —  nevienam tavu filmu nevajag, neviens tev neprasīs, vai tu vari, lūdzu, uzrakstīt scenāriju par šādu problēmu. Pašam jābūt gana motivētam un spējīgam organizēties.»

Filmas Can’t Help Myself scenārija ideja Annai radās pandēmijas laikā, kad visiem bija jāpavada daudz laika mājās, un bieži cilvēkiem tas bija arī pašrefleksijas laiks. Esteri filmā spēlē aktrise Elīna Vaska. Viņai bija galvenā loma arī Annas pirmajā īsfilmā Klusā
daba
— stāstā par jaunu sievieti, kas ieradusies vecāsmātes lauku mājā, lai to pārdotu. Arī aktrises Guna Zariņa un Dace Eversa piedalījušās abās Annas filmās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu