Siltums vējā • IR.lv

Siltums vējā

Ja radiatoriem priekšā stāv rakstāmgalds vai dīvāns, ir pienācis laiks mainīt istabas iekārtojumu. Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Ēku siltināšana, pāreja uz atjaunīgiem energoresursiem un viedās tehnoloģijas var ievērojami samazināt gan resursu patēriņu, gan izmaksas. Tomēr ietaupīt iespējams arī ar pavisam vienkāršiem un lētiem paņēmieniem, ko savā mājoklī var īstenot ikviens un jau šajā apkures sezonā

Pārbīdi mēbeles
Viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem, lai mājās būtu silti, ir brīvi pieejami radiatori. «Neaizsedziet radiatorus ar aizkariem vai pārāk tuvu piebīdītām mēbelēm,» iesaka vides aizsardzības un vides izglītības organizācijas Zaļā brīvība enerģētikas eksperte Krista Pētersone. 

Tātad, ja radiatoriem priekšā stāv rakstāmgalds vai dīvāns, ir pienācis laiks mainīt istabas iekārtojumu.

Jo biezāk, jo labāk
Ietekmēt temperatūru var arī, gudri izvēloties mājas tekstilu. Te noderēs princips — jo biezāks, jo labāk, vēsta britu raidsabiedrība BBC, iesakot aizkariem sagādāt, piemēram, flaneļa oderi. Palēnināt telpu atdzišanu, it īpaši, ja dzīvojat ēkas zemākajos stāvos, palīdzēs paklāji. Caur grīdu var aizplūst pat 10% siltuma, rāda pētījumi.

Tomēr svarīgi pievērst uzmanību izstrādājumu kvalitātei. «Izvēloties segas un paklājus, pārliecinieties par tekstila materiālu sastāvu un kvalitāti, lai izvairītos no piesārņojuma, kas negatīvi ietekmēs jūsu elpošanas sistēmu,» uzsver Pētersone.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu