Bez steigas • IR.lv

Bez steigas

1
Aivars Ozoliņš

Valdība būs tad, kad Pīlēns un Dzintars piekritīs, ka to veido Kariņš

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien informēja Valsts prezidentu Egilu Levitu par valdības veidošanas sarunām. Taču sarunas «par valdības veidošanu» patiesībā vēl nav sākušās. Drīzāk notiek diskusijas par to, kurš veidos valdību. Tāpēc pašlaik izskatās, ka arī nākampirmdien Kariņš varēs ziņot prezidentam, ka Nacionālā apvienība un Apvienotais saraksts iedomājas, ka veido valdību, bet viņš turpina runāt par darāmajiem darbiem.

Tomēr nav vērts pašmērķīgi steidzināt dabisku politisku procesu. Jāatgādina, ka pašreizējā valdība ir atjaunotās Latvijas vēsturē visilgāk tapusī — to apstiprināja 2019. gada 23. janvārī, 109 dienas pēc 13. Saeimas vēlēšanām —, toties arī visilgāk Latvijas vēsturē strādājusī. Ir tikai trešā nedēļa pēc vēlēšanām. Partija Progresīvie pat nav vēl paziņojusi, ar kuru no sarunu dalībniekiem tai ir «nepārvaramas ideoloģiskas domstarpības».

Valdības izveidošanai vajadzēs vairāk laika tāpēc, ka NA un AS ir kognitīvas problēmas. AS galvenajam runātājam Edvardam Smiltēnam «grūti saprast», kāpēc Levits un Kariņš grib četru partiju koalīciju, kad, viņaprāt, «šis jautājums ir izlemts». NA «vērtību nesējs» Raivis Dzintars arī acīmredzami nesaprot, kāpēc prezidents un premjerministrs turpina par to runāt, kad viņa partijas valde jau ir nolēmusi, ka Progresīvo valdībā nebūšot, ir pat lemts, kādus amatus vajadzētu Kasparam Gerhardam un Inārai Mūrniecei, un Jānis Dombrava ir gatavs kaut vai šodien «mērķtiecīgi» rakstīt valdības deklarāciju.

Tomēr problēma, šķiet, nav klīniska, un īstenības atzīšanas progress jau ir jūtams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu