Pīlēns miglā • IR.lv

Pīlēns miglā

11
Jana Altenberga, Pauls Raudseps

Gandrīz katrā Saeimā ienāk jauns spēks ar vērienīgiem solījumiem. Šajās vēlēšanās šo lomu uzņēmies Apvienotais saraksts. Tomēr nav viegli saprast, ko šie deputāti īsti iecerējuši darīt

Krīzes menedžeri. Ar šādu skaļu lozungu sevi priekšvēlēšanu cīņā pieteica arhitekta, uzņēmēja un miljonāra Ulda Pīlēna organizētais Apvienotais saraksts (AS). Tā īsā 4000 zīmju programma bija pilna skanīgu frāžu, bet ļoti maz tur tika atklāts par AS konkrētajiem plāniem, ja tam tiešām izdotos piedalīties valdības darbā.

Nu tas brīdis ir pienācis. AS ieguvis trešo lielāko mandātu skaitu Saeimā, un tā vieta nākamajā valdībā ir tikpat kā garantēta. Gandrīz pusei no AS Saeimas frakcijas 15 deputātiem tas nozīmēs atgriešanās valdošajā koalīcijā, kurā tie darbojušies agrākos Saeimas sasaukumos vai nu kā AS veidojošo Latvijas Reģionu apvienības, Latvijas Zaļās partijas, Liepājas partijas, vai kādas citas partijas biedri. Tikai četrus no ievēlētajiem deputātiem var uzskatīt par jaunpienācējiem politikā. 

Tagad AS pienācis laiks pāriet no lozungiem pie konkrētiem valdības programmas punktiem. Kādas būs šī politiskā veidojuma prioritātes un mērķi?

Lielākas pilnvaras valdībai?

Priekšvēlēšanu cīņās AS pārstāvji bieži skarbi kritizēja Krišjāņa Kariņa (JV) valdības lēmumu pieņemšanu kā lēnu un neatbilstošu laika prasībām. Arī tagad Pīlēns Ir saka, ka Putina izraisītā Ukrainas kara dēļ nākamā ziema solās būt grūta, pastāv dažādi ārēji apdraudējumi un riski, tāpēc atrodamies «vismaz īpašā, ja ne krīzes situācijā». Tātad nepieciešama atšķirīga pieeja gan vadības struktūrā, gan ātrumā, un esot jāpiemēro «efektīvākais vadības modelis», kas ir atšķirīgs no vadības ikdienišķos, normālos apstākļos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu