Iepērkas atbildīgāk • IR.lv

Iepērkas atbildīgāk

Kaspars Zakulis
Kaspars Zakulis, Latvijas Zaļā punkta direktors

Sabiedrība vienkārši kļuvusi taupīgāka vai tomēr vairāk domā par vidi?

Krievijas sāktā kara Ukrainā izraisītās sekas daudzus spiež būtiski mainīt paradumus. Augstās elektrības, gāzes un degvielas cenas liek pārskatīt ikdienas tēriņus un motivē izvēlēties lētākas alternatīvas. Šo tendenci skaidri apliecina arī dati par sabiedrības «zaļuma» paradumiem Baltijas valstīs, ko analizē zīmolu topā.

2019. gadā 80% iedzīvotāju norādīja, ka cenšas taupīt energoresursus — ūdeni, elektrību, siltumu —, taču šogad to dara jau 83,1%. Taupīgākie bijuši igauņi — 84,7% respondentu, savukārt Latvijā 81,1%. Visvairāk ekonomējuši gados vecāki cilvēki — vecumā no 55 līdz 74 gadiem. Šī paaudze jau reiz piedzīvojusi laikus, kad daudzas preces bija deficīts un taupība bija norma lielākajai daļai sabiedrības. 

Aptauja arī rāda, ka respondenti vecumā no 55 līdz 74 gadiem ir atbildīgāki savos iepirkšanās paradumos, piemēram, veikalos neņem iepirkumu maisiņus vai izvēlas preces bez iepakojuma. Latvijai no trim kaimiņvalstīm vienīgajai šajā jautājumā ir kāpums — atbildīgāk iepērkas 74% aptaujāto, kas ir pat par septiņiem procentpunktiem vairāk nekā 2018. gadā. Vienlaikus Igaunijā un Lietuvā, neraugoties uz šā gada kritumu, kopumā dabas resursu taupība ir aktuālāka — to sakās darām attiecīgi 74,1% un 80,4% aptaujāto. 

Šogad sabiedrībai vaicājām viedokli arī par saules un vēja enerģijas parku izveidi. Pozitīvu vērtējumu tam pauda 81,9% Baltijas iedzīvotāju, no kuriem lielākais atbalsts bijis lietuviešiem (85,1%), seko Latvija (80%) un Igaunija (78,7%). Saprotams, ka Lietuva šajā jautājumā ir vadībā, jo alternatīvos enerģijas veidus tā izmanto jau salīdzinoši sen, tajā skaitā kā resursu enerģijas ieguvē izmantojot arī atkritumus. Savukārt Latvijai vēl ir, ko mācīties, lai efektīvi izmantotu pārstrādei nederīgo atkritumu masu kā kurināmo un palīdzētu samazināt Latvijas atkarību no Krievijas gāzes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu