Vai ir pa ceļam? • IR.lv

Vai ir pa ceļam?

1
Jana Altenberga

Ir politiskais «tinderis» palīdz atrast politiķus, ar kuriem pavadīt nākamos četrus gadus

Kamēr debatēs kandidāti cits citu pārkliedz, ir grūti saklausīt, ko katrs domā. Izvēle ir liela, solījumu daudz, bet priekšvēlēšanu burzmā vērtības un uzskati mēdz palikt nemanīti. Gatavojoties 14. Saeimas vēlēšanām, Ir noskaidroja un apkopoja septiņu populārāko partiju kandidātu viedokli par sabiedrībā svarīgiem un aktuāliem tematiem. Uzrunājām visu sarakstu līderus no partijām, kuras jūlija sākumā Factum saņēma vismaz 3,5% atbalstu. Trīs — Saskaņa, Latvijas Krievu savienība un Latvija pirmajā vietā — atbildes sniegt atteicās. 

Daži kandidāti prasītā «jā» vai «nē» formāta vietā atsūtīja izvērstākus skaidrojumus, tāpēc Ir tos izvērtēja un secināja, vai atbilde ir faktiski «jā» vai «nē». Ar individuālajām, tajā skaitā izvērstajām kandidātu atbildēm uz katru no 18 Ir uzdotajiem jautājumiem var iepazīties Ir izveidotajā interaktīvajā vietnē Tinderis.lv. Turpat varat arī noskaidrot, ar kuru no kandidātiem un partijām vislabāk saskan viedokļi.

Pretinieks saliedē

Krievijas karš Ukrainā palīdzējis pat šķietami ideoloģiski pretēju partiju starpā panākt vienprātību vismaz dažos jautājumos — visu «tinderī» iekļauto sarakstu līderi uzskata, ka Latvijā jāaizliedz partijas, kas atbalsta Krievijas karu Ukrainā, un gandrīz visi, izņemot Gunāru Kūtri no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), piekrīt, ka Latvijā jābloķē Kremļa propagandas vietnes.

Viedokļi sakrīt arī par nepieciešamību atjaunot obligāto militāro dienestu, pret ko iebilst tikai divi ZZS kandidātiGunārs Kūtris un Viktors Valainis, kā arī Māris Kučinskis no Apvienotā saraksta, kas uzskata, ka vispirms mācībās jāiesaista rezerves karavīri, mednieki, jāstiprina zemessardze un «tikai tad varam atgriezties pie šī jautājuma».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu