Kodoldraudu mobilizācija • IR.lv

Kodoldraudu mobilizācija

2
Aivars Ozoliņš

Krievijas sakāve ir nenovēršama. Vai Putins lietos kodolieročus?

Krievija laikam ir pirmā valsts pasaulē, no kuras cilvēki bēg nevis tāpēc, ka tajā ir iebrucis ienaidnieks, bet gan tāpēc, ka tā ir iebrukusi citā valstī. Šis pēdējās dienās sociālajos tīklos populārais situācijas apraksts itin labi raksturo Krievijas pilsoņu izmisumu par impērijas agoniju, ko dramatiski pasteidzinājis valdnieka Putina lēmums dzēst ugunsgrēku ar petroleju un mēģināt kompensēt armijas katastrofālos zaudējumus Ukrainā ar mobilizāciju Krievijā.

Tas var izrādīties otrais Krievijai postošākais lēmums pēc Putina pavēles februārī sākt plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Tas nozīmē ne tikai režīma atzīšanos, ka tam nav līdzekļu impērisko mērķu sasniegšanai — tas ir tāpat acīmredzams, ja jau Putinam nākas lūgt militāru palīdzību Ziemeļkorejai un Irānai. Daudz svarīgāk — tas nozīmē kara paplašināšanu no Ukrainas uz Krievijas teritoriju un sabiedrību. Uzreiz krasi sarūk iespējamo atbilžu varianti uz jautājumu, kā beigsies karš — beigsies ar Krievijas sabrukumu.

Pagaidām tas vēl nav pilsoņu karš, kaut gan Kremļa ietekmes nobrukšana jau atraisījusi gruzdējušos konfliktus impērijas nomalēs Kaukāzā un Vidusāzijā. Bet protesti pret mobilizāciju īpaši spilgti atgādina par pretkara protestu neesamību Krievijā iepriekšējos kara mēnešos. Arī tagad daudz iespaidīgākas nekā nu jau ikdienas ziņas par nodedzinātiem kara komisariātiem ir par vienvirziena aviobiļešu astronomiskajām cenām un kilometrus garām automašīnu rindām uz to kaimiņvalstu robežām, kuras vēl ielaiž no Krievijas bēgošos.

Baltijas valstu un Polijas lēmums neielaist no karaklausības bēgošos bija pareizs un laikus pieņemts. Tas, tāpat kā agrākais lēmums neielaist krievu tūristus ar Šengenas vīzu, prognozējami izraisīja arī «liberālo» krievu sašutumu un pārmetumus, taču viņu impēriskās identitātes krīze būs viņu pašu problēma dažām nākamajām paaudzēm. Mūsu prioritāte ir mūsu valsts drošība. Un mūsu piemēram vēlas sekot Somija, kura arī meklē risinājumu robežas slēgšanai «protestētāju» pūļiem. Tiesa, tai palīdzēt laikam varētu pats Kremlis, ja atsauktos uz «vanagu» aicinājumiem slēgt Krievijas robežas izbraucējiem — kad jau «dzelzs priekškars», tad lai īsts, kā Padomju Savienībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu