Bez Saskaņas • IR.lv

Bez Saskaņas

1
Aivars Ozoliņš

Prokremliskā monopola gals atbrīvos laukumu politiskai konkurencei

Kur palicis Ušakovs? Pirms četriem gadiem skatījās uz rīdziniekiem vai no katra autobusa pakaļas, kaut gan arī tolaik nebija ne Saskaņas vēlēšanu sarakstā, ne vairs arī premjerministra amata kandidāts. Kremļa «eiropeiski sociāldemokrātiskā» mundriķa vietā pašlaik no plakātiem uz mums blenž «pieredze un spēks» jeb vecais pūpēdis Urbanovičs un jaunais pajols Briedis kā politiskās agonijas alfa un omega. Bet par Saskaņas «premjerministra kandidātu» Zariņu vēl iedvesmojošāks varētu būt laikam vienīgi Elksniņš, kad jau Ādamsons ir cietumā par spiegošanu.

Pēdējās nedēļās Ušakovs ir pavīdējis ziņās par viņa paša tiesāšanu, par partijas biedra tiesāšanos un par Saeimas ieceri atņemt mandātu notiesātiem Eiroparlamenta deputātiem. Bet par mūsmāju politiku izpaudies gandrīz tik vien, cik pēc okupācijas staba nogāšanas paslavēja «krieviski runājošo iedzīvotāju viedumu», pirms dažām dienām feisbukā apvaicājās, «vai atbalstāt skolotāju streiku?», un pēc tam repostēja partijas biedrenes atbalsta izvirdumu Vanagas pasākumam. Saskaņas trieciensejas atkāpšanās ēnā īsi pirms tik svarīgām vēlēšanām labāk nekā reitingi vēsta par partijas nolemtību.

«Kāds labums no mums Latvijai?» Urbanovičs it kā retoriski taujāja pirms divām nedēļām pie Dombura. Ja izlaižam viņa gurdeno liriku par Saskaņu kā Latvijai nākotnē vēl noderīgu «tiltu» (droši vien tikpat noderīgu, cik Krievijai pagaidām noderīgs Krimas tilts), tad varam atbildēt, ka ļoti liels labums Latvijai būs no Saskaņas kā «krievvalodīgo» politiskās pārstāves monopola sairšanas. Ne tikai pieaugs politiskā konkurence tās līdz šim okupētajā «krievvalodīgo» teritorijā, bet arī par «latviskām partijām» dēvētajām dažādosies politiskais piedāvājums (piemēram, būs grūtāk izbraukt ar «ja ne mēs, tad» bļaustīšanos) un paplašināsies valdības koalīciju veidošanas iespējas Saeimā.

Saskaņas reitings gada laikā ir sarucis gandrīz par pusi — no 12,6% pērn augustā tas martā nobruka līdz 6,6% (SKDS) un tur arī paliek. Factum aptaujā par Saskaņu balsot septembra sākumā bija gatavi 9%. Optimisti prognozē tai ap 15 vietām Saeimā. Pēdējās četrās Saeimās, pašreizējo ieskaitot, Saskaņai bija no 23 līdz 31 vietai. Tātad ceturtdaļa vai pat gandrīz trešdaļa Saeimas bija izslēgta no valdības veidošanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu